Dzieci OnLine

Do śmiechu - Eurokonstytucja

Anonymous - Nie 15 Maj, 2005 18:02
Temat postu: Eurokonstytucja
Proponuję dyskutować tu nad wspomnianym w temacie tekstem. Poniżej podaję linka, pod którym można znaleźć wersję angielską:
http://europa.eu.int/constitution/en/lstoc1_en.htm

Swoją drogą już preambuła jest przezabawna; zaczyna się od słów:
Cytat:
HIS MAJESTY THE KING OF THE BELGIANS

Jest to wbrew pozorom dość istotny fragment, wskazuje bowiem na to, iż dokument pochodzi od głów państw, a nie od narodów.
Kinga - Nie 15 Maj, 2005 18:30
Temat postu:
tak ogolnie co do tej Eurokonstytucji

To jest ona stanowczo za dluga ... ma bodajze 300 <?> stron

Ogolnie pomysl stworzenia konstytucji europejskiej nie jest zly

Ale tak jak ona teraz wygląda ... cóż ...

Konstytucja powinna byc zestawieniem podstawowoych praw i obowiazkow

Konstytucja USA to kilkanascie artykulow i kilkanascie poprawek
Konstytucja RP to juz ponad 300 artykulow ( ale i przez nia da sie dosyć szybko przebrnac )

Konstytucja UE ma ponad 300 stron ! przesada :/ przesada !

Ciekawi mnie jestem kto z tych ktorzy popieraja konstytucja UE przeczytal ja ?
Co to za zbior podstawowych praw ktorego zaden obywatel nie jest w stanie spamietac ?
Konstytucja powinna byc na tyle prosta i przejrzysta zeby kazdy obywatel ( z dziecmi w szkolach wlacznie ) byl w stanie nauczyc sie jej na tyle zeby znac swoje prawa i obwowiazki

Przy 300 stronach jest to fizycznie nie mozliwe
Poza tym obawiam sie ze wprowadzenie takiej skomplikowanej ... konstytucji bedzie rodzilo problemy z wprowadzaniem do niej zmian

Gdyby konstytucja byla prosta ... jasna i czytelna ( i co najwazniejsze krotka ) wtedy zapewne nie byloby koniecznosci czestego jej zmieniania
Ale 300 stronnicowy traktat predzej czy pozniej okaze sie niewygodny to i owdzie a zmiana konstytucji ratyfikowana bedzie musialabyc przez wszystkie kraje ... niezly z tego wyjdzie balagan = =

Mhm ... konstytucja musi upasc Razz
Anonymous - Nie 15 Maj, 2005 19:54
Temat postu:
hmm era konstytucjonizmu powinna sie już kończyć...może nawet za naszego pokolenia
Papierowa Tęcza - Nie 15 Maj, 2005 20:01
Temat postu:
Mimo wszystko demokracja wcale tak na dobre światu nie wyszła... może by tak politykę izolacjonizmu wprowadzic? :> Ew. Faszyzm - [NIE MYLIĆ Z NAZIZMEM] - mimo wszystko faszyzm nie jest taki zły ;]
Pulkownik Nikt - Nie 15 Maj, 2005 21:36
Temat postu:
najlepsza jest dyktatura ;]
Anonymous - Nie 15 Maj, 2005 21:37
Temat postu:
Tenchi, nie męcz mnie już faszyzmem! Podczytuję ostatnio "Ustrój faszystowski w Italii" (autor: Antonio Menotti Corvi, książka wydana w Warszawie w roku 1930 przez wydawnictwo Polonia-Italia).
Akacja12 - Nie 15 Maj, 2005 22:23
Temat postu:
Moze to dobrze ze tyle stron, duzo rzeczy bedzie uwzglednionych...nie sadze zeby przecietny obywatel ja czytal, ale dlugosc to nie argument bo jak chce to poczyta i znajdzie interesujacy go fragment...
Anonymous - Nie 15 Maj, 2005 23:01
Temat postu:
Ta, ale ten tekst jest w dodatku bardzo niebezpieczny, głupi i wprowadzony w życie może być niebezpieczny.
nasty_girl - Pon 16 Maj, 2005 12:59
Temat postu:
i tak nie mamy nic do powiedzenia w sprawie eurokonstytucji, to nie my zadecydujemy czy zostanie wprowadzona czy nie..
Akacja12 - Pon 16 Maj, 2005 14:26
Temat postu:
Na wiele spraw nie mamy wpływu ale pogadać zawsze można...
Papierowa Tęcza - Pon 16 Maj, 2005 16:21
Temat postu:
To co? Robimy kolejny przewrót ustrojowy? ;D
Anonymous - Pon 16 Maj, 2005 16:23
Temat postu:
powoli...jeszcze nie czas
Anonymous - Wto 17 Maj, 2005 16:24
Temat postu:
Przecież jesienią referendum.

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group