Dzieci OnLine

DOJRZEWANIE - MAM PROBLEM .MUSZE ISC WE WTOREK DO GINEKOLOGA ....

blueshadow - Nie 24 Kwi, 2005 15:38
Temat postu: MAM PROBLEM .MUSZE ISC WE WTOREK DO GINEKOLOGA ....
Mmam 13 latek moja poprzednia miesiaczka trwala prawie 3 tygodnie i byla bardzo malo obfita .teraz mam miesiaczke juz 7 dzien i leje sie ze mnie jak z kranu powiedzialam mamie a ona zapisala mnie do ginekologa na wtorek co mam powiedizec jak juz wejde do gabinetu isc z mamą czy nie ??? jak mam sie rozebrac jesli zajdzie taka potrzba ??blagam pomocy
BamBI - Nie 24 Kwi, 2005 15:42
Temat postu:
Nie bylam nigdy u ginekologa, ale ty musisz sie jakos przelamac. Porozmawiaj z mama i spytaj sie ja o rade, powiedz ze nie wiesz jak sie tam zachowac. To twoja pierwsza wizyta, więc moze lekarz nie będzie cie badal. Możesz iść z mamą, bo słyszalam że twoja mama nie musi byc przy badaniu, bo badanie powinno sie odbywac za parawanem.
nasty_girl - Nie 24 Kwi, 2005 15:42
Temat postu:
w twoim wieku to normalne ze masz nieregularne miesiaczki i ze roznie trwaja.. nie ma potrzeby zeby isc do ginekologa. .zobaczysz pare dni i miesiaczka minie...
Anonymous - Nie 24 Kwi, 2005 15:43
Temat postu:
z mama wejdź bedziesz pewniejsza a ginekolog zadba by ta wizyta byla ok Mr. Green
blueshadow - Nie 24 Kwi, 2005 15:47
Temat postu:
jak mam nie isc mam sie wykrwawic przypominam moja miesiaczka trwa juz 7 dni i jest okropnie obfita moji zanjomi twierdza ze moge wpasc w anemie to nie jest zwykly okres to jest z czystą krwią ktora nie przypomina tej wydzieliny przy normalnym okresie
agag - Nie 24 Kwi, 2005 15:50
Temat postu:
wklejam ci artykuł o podobnej tematyce
"Dekalog dobrego ginekologa"

***Przygotowuję się do mojej pierwszej wizyty u ginekologa. Dlatego chciałabym poprosić o sformułowanie swoistego "dekalogu dobrego ginekologa". O co powinien zapytać mnie lekarz, jakie zrobić badania?

Odpowiedź

Dobry ginekolog powinien poświęcić Pani wystarczającą ilość czasu, nie powinna Pani odnieść wrażenia, że się śpieszy. Powinien zapytać o wiek, od kiedy, jak długo i czy regularnie Pani miesiączkuje, o długość cyklu, czy w rodzinie były nowotwory narządu rodnego lub piersi. Powinien przeprowadzić dokładny wywiad dotyczący ewentualnych chorób i przyjmowanych leków, szczególnie dopytać o choroby zakrzepowo - zatorowe, choroby wątroby (żółtaczka zakaźna), palenie papierosów i tryb życia.

Powinien też Panią zbadać, w zależności od kształtu i budowy błony dziewiczej przez odbyt lub przez pochwę. Z badań dodatkowych na pewno powinien zbadać piersi, wykonać cytologię i tzw. stopień czystości pochwy, jeśli ma Pani jakieś dolegliwości. Powodzenia! ***

Nie masz się czego bać. Ginekolog zapyta czy jestaś pierwszy raz u niego. A jak ni to sama mu powiedz. Będzie wtedy bardziej ostrożny. A przedłużający się okres w twoim wieku to nie jest nic takiego strasznego. Zresztą sam ginekolog ci powie.
Proponuję wziąć ze sobą takie niemowlce, nasączone chusteczki. Mogą się przydać.
Nie masz się czego krępować. W końcu wszystkie tam chodzimy Wink
nasty_girl - Nie 24 Kwi, 2005 15:53
Temat postu:
od okresu na pewno sie nie wykrwawisz..
panienka_wierzba - Nie 24 Kwi, 2005 15:55
Temat postu:
znasz chorobę o nazwie hm.. jak to było
Hemofilia? (chyba, ale nie jestem pewna)
BamBI - Nie 24 Kwi, 2005 15:57
Temat postu:
Ta choroba ma cos wspólnego z okresem? W niej chyba chodzi o krzepniecie krwi
panienka_wierzba - Nie 24 Kwi, 2005 16:02
Temat postu:
małą bądź brak krzepliwości
przez nią dziewczyna/kobieta
może wykrwawić się podczas okresu
nidhogg - Nie 24 Kwi, 2005 16:06
Temat postu:
Pytanie nie brzmi, czy ma isc do ginekologia tylko jak sie zachowac.
JEsli bedziesz sie czula ebzpieczniej idz z mama (coprawda ja nigdy z mama nei bylam, wiec nie wiem jak to wyglada - czy mama wchodzi razem do gabinetu i uczestniczy w calym badaniu)
Co masz powiedziec? - przede wszytskim Dzien dobry Smile pozniej nastapi seria pytan - czy pierwszy raz, kiedy byla pierwsza miesiaczka, jak dlugo trwala i generalnie co jest niepokojacego ze tu przychodzisz. (a moze tez pytac o ciaze, porody , poronienia - to tez takei standartowe pytania w wywiadzie)
Jak sie rozebraac - normalnie, zazwyczaj jest tam taka mila pani - zwana pielegniarka, ktora mowi ze prisze sie rozebarc, polozyc ubranie tu i tu usiasc tutaj bla bla. Da sie przezyc.
Przy takich obfitych meisiaczkach a i owszem moga wystapic niedobory zelaza, wiec slusznie ze sie wybierasz.
frigg - Nie 24 Kwi, 2005 16:07
Temat postu:
dziewczynki/kobiety nie choruja na hemofilie...sa tylko nosicielkami genu...tylko chlopcy/mezczyzni choruja
agag - Nie 24 Kwi, 2005 16:08
Temat postu:
jakbyś miała hemofilię, to byś już pewnie dawno o tym wiedziała.
Wierzba nie strasz jej Wink

edit Frigg ma rację (nie wiem czemu o tym zapomniałam)
panienka_wierzba - Nie 24 Kwi, 2005 16:53
Temat postu:
wiem wiem, bo umierają
nie bede wiecej straszyc
przepraszam Wink
ajeczka11 - Nie 24 Kwi, 2005 19:25
Temat postu:
najlepiej założyć spódnicę-wtedy wystarczy majtki djąć...I najlepiej idź z mamąWink

Powiedz jej wszystko jak było!!<mamie>

Powodzenia:wink:
mroweczka - Nie 24 Kwi, 2005 19:52
Temat postu:
Nie bój się,ginekolog nic Ci nie zrobi ponieważ jest lekarzem i traktuje Cię jak pacjentkę, nic więcej Smile . Na pierwszą wizytę jeśli się boisz idź z mamą, będzie Ci raźniej. Zabierz ze sobą kalendarzyk miesiączkowy, na początku zapewne odbędzie się rozmowa. Rozbieranie się przed ginekologiem to nic wstydliwego. Najwyżej będziesz musiała sie rozebrać a potem przejść na fotel. Jeśli naprawdę się wstydzisz to ubierz spódnicę lub jakąś koszulinę (jak ja uwielbiam to slowo Razz )...Życzę powodzenia i odwagi :]
Anonymous - Nie 24 Kwi, 2005 20:03
Temat postu:
a i weź sobie do serca,ze go raczej nie podniecisz ;] bo on codziennie widuje kilkadziesiat pacjentek :]
nasty_girl - Nie 24 Kwi, 2005 21:51
Temat postu:
jezeli bedziesz chciala wejsc bez mamy to mozesz wejsc bez mamy..
Chesterka - Pon 25 Kwi, 2005 16:22
Temat postu:
Ja tam bym się raczej czuła skrępowana z mamą, ale rób jak chcesz :] I nie przejmuj się, to jest lekarz jak każdy inny Wink Jedni zaglądają do ucha inni do gardła a inni gdzie indziej ;P
Anonymous - Wto 26 Kwi, 2005 19:40
Temat postu:
a ja byłam i żyję, czyli to straszne nie jest.
ale juz chyba po sprawie =X
Akacja12 - Wto 26 Kwi, 2005 21:58
Temat postu:
No właśnie, możesz powiedzieć jak było i czy coś Ci jest :)
laniade - Sro 04 Maj, 2005 23:00
Temat postu: Re: MAM PROBLEM .MUSZE ISC WE WTOREK DO GINEKOLOGA ....
blueshadow napisał/a:
Mmam 13 latek moja poprzednia miesiaczka trwala prawie 3 tygodnie i byla bardzo malo obfita .teraz mam miesiaczke juz 7 dzien i leje sie ze mnie jak z kranu powiedzialam mamie a ona zapisala mnie do ginekologa na wtorek co mam powiedizec jak juz wejde do gabinetu isc z mamą czy nie ??? jak mam sie rozebrac jesli zajdzie taka potrzba ??blagam pomocy

1-wszy raz u ginekologa byłam dwa tyogdnie temu i powiem ci że sie strasznie balam na dodatek to byl facet !! Rolling Eyes ale nie takie diabel straszny jak go maluja nie bój sie bo nie ma czeg... zobaczysz ze nie bedzie potrzeby wkladania rak "tam" za pierwszym razem na 100% tego nie robia chyba ze jest bardzo miozliwe ze jest to bardzo ciezka choroba... ale w twoim przypadku bedzie tylko rozmowa cos ci przepisz i juz (mialam cos podobnego a nawet gorszego)
Kinga - Sro 04 Maj, 2005 23:01
Temat postu:
Ona juz była u tego ginekologa = =
laniade - Sro 04 Maj, 2005 23:06
Temat postu:
Kinga napisał/a:
Ona juz była u tego ginekologa = =

Aha Embarassed Razz Confused
NO to jak było ?? chyba da sie przezyc nie ?? Neutral
Kinga - Sro 04 Maj, 2005 23:06
Temat postu:
Wlasnie czekamy na jej opisy biggrin Heh :>
nasty_girl - Czw 05 Maj, 2005 07:12
Temat postu:
ale cos dluuuugo nie opisuje Sad
laniade - Czw 05 Maj, 2005 18:08
Temat postu:
nasty_girl napisał/a:
ale cos dluuuugo nie opisuje Sad

No trochę .... Confused ale poczeamy zobaczymy Wink Wink
nasty_girl - Czw 05 Maj, 2005 19:40
Temat postu:
watpie.. cos mi sie wydaje ze byla tu tylko po to zeby sie o to spytac.. no a teraz.. sluch o niej zaginal Razz
blueshadow - Czw 05 Maj, 2005 21:02
Temat postu:
jestem jestem !! sorka ze nie pisalam ...niepotrzebnie sie balam . Weszlam do gabinetu krotka rozmowa i wogole nic strasznego okazalo sie ze to byl jakis krwotok przepisala mi lekarstwa i mam problem z glowy
laniade - Czw 05 Maj, 2005 21:04
Temat postu:
Hehe sposio NOI widzisz!! mówilysmy ci zebys sie nie bala !! bo zazwyczaj konczy sie na przepisaniu i na rozmowe !! 3maj sie i nie boj sie takich rzeczy oni sa po to zeby ci pomoc a nie zby ci wkladac palce do tylka Wink
Mornariel - Czw 05 Maj, 2005 21:12
Temat postu:
Ja jeszcze nie byłam u ginekologa (nie miałam takiej potrzeby). Ale ja po prostu nie mogę się przemóc i się przed kimś obcym rozebrać. Po prostu mam granice własnej intymności. :p
nasty_girl - Czw 05 Maj, 2005 21:18
Temat postu:
Mornariel u pediatry tez sie robierasz.. a co boisz sie isc do lekarza? wstydzisz sie.. normalna rzecz, a ginekolog jest do tego przyzwyczajony
Mornariel - Czw 05 Maj, 2005 21:34
Temat postu:
nasty_girl napisał/a:
Mornariel u pediatry tez sie robierasz.. a co boisz sie isc do lekarza? wstydzisz sie.. normalna rzecz, a ginekolog jest do tego przyzwyczajony

Ale ja nie. :p

U pediatry to wystarczy zdjąc koszulkę. :p
laniade - Czw 05 Maj, 2005 21:55
Temat postu:
Mornariel napisał/a:
nasty_girl napisał/a:

nooo to juz odkrywasz swoja kobiecosc (piersi) wiec co ci juz zalezy na tej drugiej Razz polowie Razz Razz Mr. Green
Mornariel - Czw 05 Maj, 2005 22:00
Temat postu:
laniade napisał/a:
Mornariel napisał/a:
nasty_girl napisał/a:

nooo to juz odkrywasz swoja kobiecosc (piersi) wiec co ci juz zalezy na tej drugiej Razz polowie Razz Razz Mr. Green

Eee... wydaje mi się, że najczęściej pod koszulką jest stanik. _-_ Oj, zależy mi na tym, bo pediatra nie obmacuje mi cycków. :p No, ale cóż... zawsze taka byłam... ;p

Tylko mojemu chłopakowi pozwalałabym się obmacywać. XD
laniade - Czw 05 Maj, 2005 23:07
Temat postu:
Mornariel napisał/a:

heheh jak chcesz..
ale wiesz ze czasami kaza tez sciagc stanik ?? Confused Wink
Anonymous - Pią 06 Maj, 2005 08:32
Temat postu:
Każda chyba boi się ginekologa, bo nie przed każdą osoba rozchylamy nogi (buhahaha jak to zbarzmiało :>). Kiedy Mornariel będzie musiała iść to pójdzie, choćby nie wiadomo co. Wink

PS. A ja to z własnej woli poszłam (aż dziwne) Razz
mroweczka - Pią 06 Maj, 2005 12:46
Temat postu:
Każda z nas kiedyś bała się ginekologa, niektóre wciąż się boją i to jest jak najbardziej zrozumiałe. Morniarel może nie lubieć rozbierania się przed kimś, ja sama nie lubię tego robić nawet przed lekarzami.
panienka_wierzba - Pią 06 Maj, 2005 12:46
Temat postu:
Mornariel napisał/a:
Ja jeszcze nie byłam u ginekologa (nie miałam takiej potrzeby). Ale ja po prostu nie mogę się przemóc i się przed kimś obcym rozebrać. Po prostu mam granice własnej intymności. :p

a mowilas ze ejstem przygotowana na ee 'wspolzycie' a nie potrafilabys sie przed kims rozebrac : >
mroweczka - Pią 06 Maj, 2005 12:49
Temat postu:
panienka_wierzba napisał/a:
Mornariel napisał/a:

a mowilas ze ejstem przygotowana na ee 'wspolzycie' a nie potrafilabys sie przed kims rozebrac : >

Co innego rozbieranie się przed lekarzem a co innego przed osobą,którą się kocha Razz .
Kładę nacisk na słowo obcym. Kacha, czytaj uważniej :> Razz
panienka_wierzba - Pią 06 Maj, 2005 12:52
Temat postu:
czytam czytam
ale wiesz
ona niby 'dalabym sie obmacywac mojemu chlopakowi'
skąd wiesz czy wtedy nei zezarlby Cie wstyd?
mialas juz faceta ktory by Cie eee 'obmacywa' (glupio to brzmi, moze raczej który dotykał Twojego ciała) bo jesli nie, to nie możesz być pewna jakbyś się zachowała przed takim faktem, dać czy nie,...
Akacja12 - Pią 06 Maj, 2005 14:57
Temat postu:
Gdybamy gdybamy...ale przecież wiadomo że to 2 różne sprawy bo jak chłopak obmacuje to sprawia to przyjemność (chyba ze nie jesteśmy na to gotowi ale zakładamy że jesteśmy), lecz gdy robi to lekarz można czuć zawstydzenie to chyba jasne.
nasty_girl - Pią 06 Maj, 2005 15:08
Temat postu:
ale on nie obmacuje tylko bada.. a to jest roznica..
Mornariel - Pią 06 Maj, 2005 15:29
Temat postu:
laniade napisał/a:
Mornariel napisał/a:

heheh jak chcesz..

No wiesz, nie wiedziałam. =.="
panienka_wierzba - Pią 06 Maj, 2005 15:31
Temat postu:
no dobrze
nieważne
widz enikt nie zrozumiał o co mi chodziło Wink
doesn't matter
laniade - Sob 07 Maj, 2005 12:31
Temat postu:
Mornariel napisał/a:
laniade napisał/a:
Mornariel napisał/a:

heheh jak chcesz..

No wiesz, nie wiedziałam. =.="

Ale ja wolę żeby mnie facet albo babka zbadała jak jest taka potrzeba niż pożniej np. nie mieć dzieci ... Neutral
julia15 - Pią 15 Lip, 2005 19:54
Temat postu: Re: MAM PROBLEM .MUSZE ISC WE WTOREK DO GINEKOLOGA ....
Ja jak pierwszy raz szlam do ginekologa to baaardzo sie balam i wstydzilam. Niestety musoalam zdjąć majtki i TO pokazac on mnie zbadal tzn ona naszczescie ona Smile Mojej mamy nei ma bo jest w Ameryce dlatego szlam z zaprzyjaznioną sąsiadką ale ona nie weszla do gabinetu, i dobrze Smile
Anonymous - Pon 15 Sie, 2005 21:18
Temat postu:
ja bylam kiedys u ginekologa ale bolal mnie brzuch bez powodu wiec powiedzieli ze musze isc do ginekologa no to ja spoko idem weszlam zapytala mi co jest i powiedziala zebym rozebreala sie od dolu i usiadla na kozetce

Ja sie nie rozebralam bo mialam jaks blokade a nie mozna na sile bo bym miala uraz
a i jeszcze jedno beda cie pewnie badac przez kiszke stolcowa czyli wsadzi ci palec do odbytu
nasty_girl - Wto 16 Sie, 2005 11:01
Temat postu:
dziewczyna pewnie juz dawno u ginekologa byla..

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group