Dzieci OnLine
Muzyka, Kultura, Media - "Oskar i pani Róża"
dziewczyneczka - Czw 10 Mar, 2005 16:07
Temat postu: "Oskar i pani Róża"
Niedawno czytałam książkę "Oskar i pani Róża". Staje się ona coraz sławniejsza dzięki Otyli Jędzrzejczak, która ją czytała i dzięki niej postanowiła zlicytować swój złoty medal. A wracając do tematu... Nie mogłam jej skończyć przez nagłe ataki żalu... A co wy o niej sądzicie?
ajeczka11 - Czw 10 Mar, 2005 16:18
Temat postu:
Również czytałm i uważam za świetną!! I jestem zachwycona decyzją Otylii! Bogata a jednak ma WIELKIE serce!!! Naprawdę jestm z niej dumna,że zrobiła tak, bo przecież te biedaki dzicaczki mogłby umrzać bez tych pieniędzy!!!
A co do książki fajna lae na początku troszke nudna;) Ale i tak uważam za OK!!
Miracle - Czw 10 Mar, 2005 17:00
Temat postu:
Ja nie czytalam tej ksiazki ale moze przeczytam. Za to dzisiaj Elly przyniosla mi do budy "Pamietnik ksiezniczki 5" ktorego polowe przeczytalam jush na dzisiejszej lekcji poloka i to chyba najlepsza czesc jaka dostad przeczytalam.
Anonymous - Czw 10 Mar, 2005 17:12
Temat postu:
biorąc pod uwage że pamiętnik księżniczki w całości jest tragiczny i płytki jak dla mnie to możliwym jest przeczytanie połowy na jednej lekcji
Sinyen - Czw 05 Maj, 2005 20:52
Temat postu:
Słyszałam o tej książce i bardzo chciałabym ją przeczytać, ale nie mam możliwości... może ktoś mógłby mi przybliży o czym ona jest?
kicp - Wto 17 Maj, 2005 00:02
Temat postu:
jedna z piękniejszych książek, jakie czytałem...a, zeby nie bylo, wymagam od ksiazek sporo
kicp - Wto 17 Maj, 2005 00:03
Temat postu:
jedna z piękniejszych książek, jakie czytałem...a, zeby nie bylo, wymagam od ksiazek sporo
Anonymous - Wto 17 Maj, 2005 08:54
Temat postu:
nie znacie sie...przeczytajcie sobie
"Trufel i Rozalka" ...[cenzura] ma ledwie 40 stron :>...i przystępne i poczytliwe dla każdego...wykur-wamiata!
panienka_wierzba - Wto 17 Maj, 2005 14:25
Temat postu:
trufel i rozalka?czyje?
Shaleniec - Sro 18 Maj, 2005 07:25
Temat postu:
najlepsze są "Kroniki Wampirów" Anne Rice (seria książek o wampirach, np. "wywiad z wampirem" "wampir lestat" "pandora" "Królowa potępionych" i wiele wiele innych) i Swiat Dysku Terry'ego Pratchetta (seria ksiazek o plaskim swiecie, np. "kolor magii" "blask fantastyczny" "wyprawa czarownic" "kosiarz" i wiele wiele innych =P).
polecam!
Anonymous - Sro 18 Maj, 2005 08:00
Temat postu:
książki o wampirach to porażka..szczególnie te o tym że wampirów jest w [cenzura], jak może być tysiące istot których na powstanie porrzeba piekielnych czynów za życia, a żeby tego było mało to jeszcze śmiertelnej klatwy...i bajer z zarażaniem...przesada wampirzy wirus prędzej wymorduje obce biało niź je przekształci
a juz najbardziej śmieszne ejst to że wampir wogule podejmuje jakąkolwiek walke z kimkolwiek zamiast poprostu zabić..a może ...to najpotężniejszy z nieumarłych, więc głupie książki i teorie wypaczają wszelki klimat no i oczywiście scena z jednej z ekranizacji książek powyżej albo sie myle...ale czegoś podobnego, jak jakiś tam "Dracula" sie przebudził i śmieje sie że tylu idiotów biega po miescie i myślą że zostaną wampirami...ten wzrok (dobrze wykonany przez aktora) mówił samo za siebie że patrzy na pieczonego kurczaka a nie na ludzi ubranych na czarno
a Pratchett znów okazał sie lepszy..choć naroił cała rodzinke wampirów dla groteski to zrobił z nich monstra wyrafinowane których nie sposób pokonać..."niemalże"
Shaleniec - Czw 19 Maj, 2005 21:47
Temat postu:
Tsej, a czytales jakas ksiazke pani Anne Rice? ksiazki o draculach faktycznie sa bzudrne, filmy tez. ale w ksiazkach o wampirach Anne Rice kryje sie cos wiecej niz sam wampiryzm.. tego sie nie da opisac!
"Anne Rice to geniusz w pełnej krasie. Uciekinierzy ze świata jasności symbolizują umarłych za życia, tych spośród nas, którzy z własnego wyboru - lub nie - żyją na krawędzi."
Los Angeles Times
"Cudowna sieć mrocznej mitologii. Wspaniała mroczna proza, pełna poetyckich metafor."
San Francisco Chronicle
"Ona się zbliżała. Była coraz bliżej hali. Poczuł, jak sam wysnuwa się z ciała i staje czystym słuchaniem; tak, to była ona. Wszystkie dźwięki nocy powstały, aby go zmylić, ale uchwycił ten basowy, nieredukowalny odgłos, którego nie potrafiła stłumić, odgłos jej oddechu, bicia serca, z jaką rozcinała przestrzeń, sunąc z niebywałą i nienaturalną prędkością, powodując nieunikniony zamęt w widzialnym i niewidzialnym świecie."
Anne Rice, "Królowa potępionych"
Anonymous - Pią 20 Maj, 2005 10:57
Temat postu:
swoją droga głupia była ta królowa potępionych bo dała sie zajebać po raz drugi
jak dla mnie bajki o wampirach sa dla dziewczyn co podświadomie chcą być zgwałcone przez kogoś kto im sie podoba lub je zauroczy(bynajmneij nie magią) cholerny paradoks bo taki gwałt to nie gwałt, to jeden z tych typów co pójdą za facetem jak je nawet bije
facetów to juz ni cholery nie rouzmiem dlaczego im sie to podoba...może węszą łatwe [cenzura]
szczerze wątpie by te książki miały klimat, motywy i budowa fabuły w filmie mnie rozwala
za duzo zestawu standardowego...więcej sie człowiek śmieje niż wyobraża
watpie czy bym przebrnął przez takie książki
Shaleniec - Pią 20 Maj, 2005 15:37
Temat postu:
nie czytales wiec co mozesz wiedziec?
a to o tym, ze kobiety czytajace to podswiadonmie chca byc zgwalcone.. az sie zasmialam.
Anonymous - Pią 20 Maj, 2005 15:58
Temat postu:
i o to chodziło
nie mój klimat
Shaleniec - Pią 20 Maj, 2005 22:19
Temat postu:
to skoro nie towj klimat i nie czytales to niby czemu komentowales te ksiazki? nawet nic o nich nie wiesz
Akacja12 - Pią 20 Maj, 2005 22:38
Temat postu:
Książka naprawde wruszające, bardzo mi się podobała. Chyba jeszcze kiedyś ją przeczytam, bo to dawno było
Shaleniec - Sob 21 Maj, 2005 08:04
Temat postu:
ja nie przecyztam bo tytul mnie odpycha =P jakby dla dzieci malych o dwoch przyjaciolach albo cos w stylu marii konopnickiej
2.0 Powered by
phpBB modified v1.9 by
Przemo © 2003 phpBB Group