Dzieci OnLine

Pomoc w lekcjach - Czemu "Litwo, Ojczyzno moja" ??

Anonymous - Sob 12 Lut, 2005 13:14
Temat postu: Czemu "Litwo, Ojczyzno moja" ??
dopisek od Moderatora:
Wydzieliłam posty od tematu Pomocy-"Pan Tadeusz" w którym Himitsu zapytał
Cytat:
A teraz mały offtop - Kto mi wyjaśni, czemu nazywa się Adama Mickiewicza Polakiem, skoro sam pisał "Litwo, Ojczyzno moja"?? Tu przecież nie ma żadnych wątpliwości, za kogo on sam się uważał

i na ten temat prowadzcie tu dyskusje Razz

Zwróć uwagę na to, że Litwa i Polska przez długi czas byłu jednym krajem, dlatego też Mickiewicza nazywamy Polakiem.
Anonymous - Sob 12 Lut, 2005 13:21
Temat postu:
scv napisał/a:
Zwróć uwagę na to, że Litwa i Polska przez długi czas byłu jednym krajem, dlatego też Mickiewicza nazywamy Polakiem.

Takie argumenty nigdy mnie nie przekonywały. Moja znajoma powiedziała kiedyś, że po prostu "Litwa była pod zaborem Polski"... może ciut wyolbrzymiona opinia, ale coś w tym jest Razz.
A dla mnie Mickiewicz i tak nigdy Polakiem nie był, nie jest i nie będzie. Ot co. Razz
Anonymous - Sob 12 Lut, 2005 20:14
Temat postu:
Mickiewicz pisał i mówił po polsku, litewskiego zapewne nie znał.
Kolejna kwestia- próbował jakieś tam polskie oddziały zakładać za granicą.
Poza tym, o "polskiej okupacji" to twierdzą współcześni litewscy nacjonaliści (i to w dodatku ci mniej rozgarnięci- Polska znacząco przyczyniła się do rozwoju terenów litewskich). Cała "elita" litewska była spolonizowana. Jednocześnie należy pamiętać, że od wieku XVI/XVII do drugiej połowy XIX ciężko mówić o osobnym narodzie litewskim- prędzej była to w gruncie rzeczy mniejszość etniczna niespecjalnie się wyróżniająca.

Część mojej rodziny przed wojną mieszkała na Wileńszczyźnie. Czy czyni mnie to Litwinem? Chyba nie (Wilnie niemal zawsze Litwini stanowili mniejszość, podobnie jak w całym chyba Wielkim Księstwie).
Merkavoth - Sob 12 Lut, 2005 22:28
Temat postu:
Między Polską i Litwą to już przy Jagielle nie było do końca wiadomo, o co chodzi. Jedna strona /litwa/ uważała to za obustronną równą współpracę, a druga, że to przyłączenie litwy do polski.
Anonymous - Nie 13 Lut, 2005 00:30
Temat postu:
Tak, ale później Unia Lubelska wszystko zmienia.

EDYCJA: Konstytucja III Maja jeszcze bardziej zmienia.

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group