Dzieci OnLine

SONDY ANKIETY - Władca pierścieni

Inversja - Wto 11 Sty, 2005 16:35
Temat postu: Władca pierścieni
Hejka!!
Jak zapewne widzicie kocham Władce Pierścieni. Wszystkie części. Ale jestem ciekaw czy wy tak samo lubicie tę trylogie?
Zagłosujcie w ankiecie a potem podajcie powód dlaczego?

Aha
napiszcie jeszcze kto jest waszym ulubionym bohaterem. Wink
Pulkownik Nikt - Wto 11 Sty, 2005 16:44
Temat postu:
A zapytam sie czy przeczytales ksiazke chociaz? Wink Po avatarku wygladasz mi na takiego filmowego maniaka "tolkiena" ;P
Tak lubie ale sa ksiazki milion razy lepsze Smile
Anonymous - Wto 11 Sty, 2005 16:46
Temat postu:
L-O-T-R Jest super! bardzo mi się podoba, lubie wszystkich ale najbardziej chyba ........ Aragorna Smile Nie mam jakiejś manii na punkcie tego filmu ale lubie świat średniowiecza i fantasy. Wink
Anonymous - Wto 11 Sty, 2005 16:51
Temat postu:
Pulkownik Nikt napisał/a:
A zapytam sie czy przeczytales ksiazke chociaz? Wink Po avatarku wygladasz mi na takiego filmowego maniaka "tolkiena" ;P
Tak lubie ale sa ksiazki milion razy lepsze Smile

Tak ksiązki są 100 razy lepsze jak nie więcej, ja bardzo lubiem władcę pierścieni, sama kupiłam trylogie, zeby zawsze ja mieć pod łapką w razie potrzeby Smile
Anonymous - Wto 11 Sty, 2005 16:53
Temat postu:
Cytat:
Ale jestem ciekaw czy wy tak samo lubicie tę trylogie?

Zależy, czy mówisz o filmie, czy o książce. Bo książka NIE JEST trylogią.

Ulubiony bohater?? Trudno wybrać... więc może podam kilku najlepszych...
Arrow Aragorn - mądrość, siła, odwaga, tajemniczość Cool. Jednak moim zdaniem jest jakby troszku zbyt wyidealizowany... ale obleci. No i Viggo Mortensen zajedwabiście go zagrał Cool.
Arrow Gandalf - tego nie muszę tłumaczyć Cool.
Arrow Tom Bombadil - chyba najbardziej tajemnicza postać Śródziemia... i za to go lubię Cool. (A Peter Jackson to heretyk. Evil or Very Mad Wiadomo dlaczego. Evil or Very Mad)
Specjalne wyróżnienia dla:
Arrow Beorn z "Hobbita" - równie tajemniczy co Bombadil, jednak nieco mniej urzekający, że tak to nazwę Wink.
Arrow Gwaihir - piękno i dostojeństwo *_*. (Jak każdy orzeł zresztą. Wink)

Aha, czy ktoś ma wątpliwości, na co zagłosowałem? Wink Powód?? Bo to jedna z najlepszych książek fantasy, jaką widział świat. O ile nie najlepsza...

PS. Natknął się ktoś z Was może na kontynuację WP pt. "Pierścień Mroku"?? Rzecz się dzieje w 300 lat po zakończeniu WP, głównymi bohaterami są Folko Brandybuck oraz dwaj krasnoludowie - Torin i Malec (to drugie to pseudonim, prawdziwego imienia nie pamiętam Razz). Książka ma trzy tomy, autor: Nik Pierumow (Rosjanin). Nie dane mi było przeczytać trzeciego tomu, ale dwa pierwsze były dosyć ciekawe Wink. Duża ilość opadów szczęki gwarantowana Wink.
frigg - Wto 11 Sty, 2005 17:22
Temat postu:
jedna z moich ulubionych ksiazek...ale od wladcy pierscienii chyba wole sillmarilion (rzecz o powstaniu pierscieni, elfow, ludzi itp) najgorzej czytalo mi sie ' hobbita' -moze dlatego ze sposob narracaji jest bardzij dla dzieci..a co do ulubionej postaci...lubie valarow (to z sillmarilionu), lubie gandalafa..w zasadzie jakos nie utozsamamiam sie z bohaterami tolkiena i lubie je wszytkie...Smile ale naprawde prof. tolkiem jest i byl wielki Smile
Pulkownik Nikt - Wto 11 Sty, 2005 17:25
Temat postu:
nie nie nie elfko Smile) chodzilo mi o to ze sa ksiazki o wiele lepsze od wladcy Wink
Naomi - Wto 11 Sty, 2005 18:28
Temat postu:
Hm... Ja książki nie czytałam, filmu też nie oglądałam (alee rym^^).
Jakoś mnie to nie interesuje :/
altruista - Wto 11 Sty, 2005 18:34
Temat postu:
wladce czytalem jeszcze jakos, hmmm, z dobre 9 lat temu po raz pierwszy. Ot, solidna robota, ale szczerze mowiac juz rodzimy sapkowski z swoja saga o wiedzminie bardziej mi sie spodobal. Film - widzialem pierwsza czesc do momentu jak zobaczylem jakiegos ubergeja, na ktorego wolali 'legolas', wtedy wylaczylem, wyjalem plyte i nigdy wiecej nawet dlugim kijem w azbestowych rekawicach go trzymajac nie tknalem tego 'dziela'
Elly - Wto 11 Sty, 2005 19:35
Temat postu:
Książkie nie czytałam ale film oglądałam , ulubionego bohatera nie mam poprostu uważam ze wszyscy byli ok Razz Razz Razz
Inversja - Wto 11 Sty, 2005 19:59
Temat postu:
Ja wam powiem tak.
Ksišżke czytałęm była zaršbista.
Film oglšdałem też był œwietny.
A co do bohatera to sš nimi:
-Aragorn(rzecz jasa nieeee Wink )
-Legolas
i na koniec
-Arwena

Aha i jeszcze jedno pytanie jak uważacie.
Jaki film był lepszy Harry Potter czy Władca?

Dlamnie oba te fillmy były œwietne ale jakoœ Władca lepiej mi do gustu przypadł Wink
Anonymous - Wto 11 Sty, 2005 21:33
Temat postu:
Powiem krótko - weź bijz Harrym, film był taki kiepski, ze poprostu bym tu zacytowała Altruistę z tymi azbestowymi rękawica... ksiązką była spoko, ale film bleeee
nidhogg - Wto 11 Sty, 2005 22:35
Temat postu:
noe no jeszce pierwszy potter dal rade, drugi byl znosny natomiast na 3 poszlismy do kina - bo w imaxie grali to trza bylo zobaczyc na wielkim ekranie Wink natomiast kupa byl niemilosierna.

co do wladcy pierscieni - fanka nigdy nie bylam i podejrzewam, ze nie zostane,
ksiazki eni zmeczylam do konca - przy druzynie pierscienia meczylam sie niemilosiernie, przy dwoch wierzach w polowie zrezygnowalam (jakos mi sie odlozylo i pewnie keidys do niej wroce), a czytam - znaczy mam zamiar przeczytac, coby wiedziec zcem miliony ludzi sie tym zachwycaja. aczkolwiek nie kwestionujke geniuszu tego pana - tzreba miec lep jak sklep coby wymyslic takie cos.

film, 1 - ogladalam w przyspieszonym tepie, na 2 - po 10 minutach zasnelam i na 3 bylam w kinie i bluzgalam ze znajmomym prawie caly czas ( a on akurat jest fanem tolkiena)
panienka_wierzba - Sro 12 Sty, 2005 08:31
Temat postu:
ja nie będę porównywac Władcy Pierścieni z Harrym Poterem bo bym bluzgać musiała zaząć =/
Powiadasz WP, no książka b. fajna. b. b. lubie Tolkiena. Pierwsza w moje łapki książka owego autora (praktycznie jeden z moim ulubionych, tych najulubieńszych) był to Hobbit, gdzieś ze 4 lata temu. Do tej pory przeczytałam go ze 3 razy.. (raz na jakis czas wypada odświezyc sobie) WP czytałam tez jakis czas temu juz, no b. fajna książka, czytałam tez inne np. Kowal z przylesia wielkiego czy Przygody Toma Bombadila, miałam też w łapkach inne dzieła ale tam neiwazne. Czy lubie? tak, bardzo lubie.
Film, wkurzyło mnie w filmie nieco zmian, np całkowity brak Toma B. (co to ma być wogóle =/) itp. ale sam w sobie nie jest zły (film) i w miare mi sie podobał =]
zazulita - Sro 12 Sty, 2005 09:55
Temat postu:
Ja "Władcy Pierścieni" nie lubię. Nie interesuje mnie taka tematyka książek Mr. Green

Pozdrawiam
Anonymous - Sro 12 Sty, 2005 15:00
Temat postu:
zazulita napisał/a:
Ja "Władcy Pierścieni" nie lubię. Nie interesuje mnie taka tematyka książek Mr. Green

Pozdrawiam

Nawróć się, dziewczę Laughing.
Fantasy is future Twisted Evil.

PS. Mam na kompjuterze kilka książek Tolkiena (część w formacie *.doc, część w formacie *.pdf), więc jakby ktoś chciał, to mogę przesłać na maila. Są to:
Arrow Drzewo i liść oraz Mythopoeia (O baśniach+Liść,dzieło Niggle'a+Mythopoeia)
Arrow Niedokończone opowieści (2 tomy)
Arrow O Tuorze i jego przybyciu do Gondolinu
Arrow Przygody Toma Bombadila
Arrow Rudy Dżil i jego pies (Rudy Dżil i jego pies+Kowal z Podlesia Wielkiego)
Arrow Silmarillion
Arrow Hobbit
Arrow Władca Pierścieni
Arrow J.R.R. Tolkien - Powiernik Pieśni (autor - Michał Błażejewski)
Z powyższych w wersji elektronicznej czytałem tylko Przygody Toma Bombadila, więc jakby ktoś chciał dowiedzieć się czegoś więcej o książkach, to ode mnie się tego raczej nie dowie Razz.
frigg - Sro 12 Sty, 2005 15:26
Temat postu:
ja bym chetnie rzucila okiem na tego powiernika pierscieni...co to takiego..aczkolwiek nie spodziewam sie cudu...a jesli chodzi o toma bombadila, rudego dzila to nie przepadam (sa wierszem)..natomista niedoknoczonme opowiesci sa ok...
Anonymous - Sro 12 Sty, 2005 16:31
Temat postu:
Witam...
Czytałem trylogię i Hobbita, o Sillmarillionie słyszałem różne opinie, często skrajnie dobre, ale tak samo często skrajnie złe. Film oglądałem, również trzy części. Bardzo mi sie podobał... I to tyle chyba. Ulubiona postać? Chyba jednak Aragorn...No i Gandalf.
Pozdrawiam
Nikita - Pią 14 Sty, 2005 11:25
Temat postu:
Filmu nie oglądałam, ale za to czytałam książkę Razz Wink
Ulubiony bohater? Nie mam....
Anonymous - Pią 14 Sty, 2005 21:51
Temat postu:
A mnie to excytuje Smile Faciu specjalnie wymyślił dla tej książki JĘZYK mnie to po prostu zdumiewwaaaaaaaaaaaa:) ja bym tak nie umiał, tu wymyślić język, i napisać tak fantastyczną książke Smile
Anonymous - Sob 15 Sty, 2005 11:10
Temat postu:
Tom Bombadil to tyko taki przerywnik, w ogóle nie pasujący do reszty.
panienka_wierzba - Sob 15 Sty, 2005 11:18
Temat postu:
moze i nawet przerywnik ale uroczy =) i jego żonka tez urocza... "..i błekitne miał butki"? =] w końcu frodo merry pippin i sam zatrzymali się u niego, czyż nie? uratował ich facet, tak samo z kurhanem. Moze i przerywnik, ale szkoda że nie umieścili tego w filmie.. wielka szkoda..
Anonymous - Sob 15 Sty, 2005 11:55
Temat postu:
panienka_wierzba napisał/a:
Moze i przerywnik, ale szkoda że nie umieścili tego w filmie.. wielka szkoda..

Wielka to mało powiedziane. Tom Bombadil to jedna z najbardziej interesujących postaci Śródziemia (o ile nie ta NAJ). Ale cóż, wszyscy przecież wiedzą, że Peter Jackson to heretyk Evil or Very Mad Twisted Evil.
Poza tym, ciekawe co on chce zrobić z tą Arweną w "Hobbicie". Ponoć aktorzy, którzy grali Pippina, Sama i Merry'ego też mają zagrać... ciekawe, kogo Confused.
Aren napisał/a:
Faciu specjalnie wymyślił dla tej książki JĘZYK

Błąd. Nie język, a języki Wink.
Anonymous - Sob 15 Sty, 2005 12:29
Temat postu:
Nie wymyślił, ale oparł się na językach skandynawskich, a dokładniej o ile dobrze pamiętam to na jakimś regionalnym języku fińskim juz wtedy zanikajacym.
roger-1989 - Sob 15 Sty, 2005 22:08
Temat postu:
Całą trylogie Władcy Pierścieni przeczytałem już z 10 razy.
panienka_wierzba - Nie 16 Sty, 2005 11:35
Temat postu:
jak mnie za przeproszeniem wkur*wia ze ludzie mówią ze Władca Pierścieni to jest trylogia =/ choler*a. Władca to jest jedna książka po prostu w 3 tomach do diabła... można też kupić wydanie jednotomowe, istnieją takie... Władca jest w 5 księgach i 3 tomach, i tyle.
Trylogia to np. Pan Wołodyjowski; Potop i Ogniem i Mieczem do diaska...
Anonymous - Nie 16 Sty, 2005 16:59
Temat postu:
Dla mnie ta książka jest naprawdę cool Cool
Anonymous - Nie 16 Sty, 2005 18:41
Temat postu:
panienka_wierzba napisał/a:
jak mnie za przeproszeniem wkur*wia ze ludzie mówią ze Władca Pierścieni to jest trylogia =/ choler*a. Władca to jest jedna książka po prostu w 3 tomach do diabła... można też kupić wydanie jednotomowe, istnieją takie... Władca jest w 5 księgach i 3 tomach, i tyle.
Trylogia to np. Pan Wołodyjowski; Potop i Ogniem i Mieczem do diaska...

W 6 księgach Wink.
I rzeczywiście jest irytujące, jak każdy nawija: "trylogia, trylogia, trylogia" Confused. Nikt nie umie zapamiętać, że WŁADCA PIERŚCIENI TO NIE JEST TRYLOGIA?????? Confused
panienka_wierzba - Nie 16 Sty, 2005 18:44
Temat postu:
Himitsu napisał/a:

W 6 księgach Wink.

przepraszam, pomyliłam sie Mr. Green
ale prosze... tylko nie trylogia...
mroweczka - Sob 29 Sty, 2005 18:30
Temat postu:
Uwielbiam! Czytałam chyba każdą część(nie no...drugiej nie przeczytałam) i właśnie chyba wszystko jeszcze raz przeczytam tak dla odświeżenia pamięci. Właśnie dzisiaj film na DVD oglądałam...A tak to każdą część oglądałam po 10 razy Razz
Mróweczka Kwiat
Anonymous - Sob 29 Sty, 2005 18:53
Temat postu:
mroweczka napisał/a:
Czytałam chyba każdą część(nie no...drugiej nie przeczytałam):

Jaki ma sens czytanie jedynie 1. i 3. tomu książki?? Confused Przecież wtedy zupełnie nie wiadomo o co chodzi Confused.
GirlX - Sob 29 Sty, 2005 19:14
Temat postu:
Himitsu napisał/a:
mroweczka napisał/a:
Czytałam chyba każdą część(nie no...drugiej nie przeczytałam):

Jaki ma sens czytanie jedynie 1. i 3. tomu książki?? Confused Przecież wtedy zupełnie nie wiadomo o co chodzi Confused.

Mialam zadac to samo pytanie. Ale jakby sie tak zastanowic, bo moze czytala 1 i 3 czesc, a ogladala 1, 2 i 3. To mialo by jakis sens.
A co do tematu to Wladce Pierscieni lubie, nawet bardzo. Ogladalam wszytskie 3 czesci. Ksiazek nie czytalam, sa jak dla mnie za grube Razz Ale moze kiedys ... A moja ulubiona postacia jest Gandalf.
Anonymous - Sro 02 Lut, 2005 18:45
Temat postu:
*chowa się pod biurko*
Nie czytałam żadnej części, nie widziałam żadnego filmu... Może pomyślicie, że jestem zacofana, ale poprostu nie interesuje mnie to. Wink Kiedyś pewnie wezmę jakąś książkę z tej sagi do ręki.
Ale mój stosunek do tego jest obojętny. Wink Ani nie ubóstwiam (bo nie znam :mrgreen ), ale też nie jestem stanowczo przeciw. Razz
Anonymous - Czw 03 Lut, 2005 16:38
Temat postu:
GirlX napisał/a:
Mialam zadac to samo pytanie. Ale jakby sie tak zastanowic, bo moze czytala 1 i 3 czesc, a ogladala 1, 2 i 3. To mialo by jakis sens.
A co do tematu to Wladce Pierscieni lubie, nawet bardzo. Ogladalam wszytskie 3 czesci. Ksiazek nie czytalam, sa jak dla mnie za grube Razz Ale moze kiedys ... A moja ulubiona postacia jest Gandalf.

1. No nie wiem, czy miałoby jakiś sens. W każdej części znajduje się tak wiele różnic (między książką a filmem ofkoz) że aż głowa boli. Moim zdaniem dwie najbardziej rażące różnice to:
Arrow brak Toma Bombadila
Arrow Eowyna (która w książce była piękna, czego w filmie się nie uświadczy)
Tych dwóch czynów Jacksonowi nie wybaczę Evil or Very Mad.
2. Grube?? O_o Toś Ty, dziewczyno, grubej książki nie widziała Wink.

Gabrielen napisał/a:
Kiedyś pewnie wezmę jakąś książkę z tej sagi do ręki.

WP to nie jest saga Wink.
Yarpen_Abbil - Sro 18 Maj, 2005 11:09
Temat postu:
Nie no, kocham WP W ciągu 2 lat przeczytałem 13 razy biggrin Kilka fragmentów umiem już cytować z pamięci biggrin
Anonymous - Sro 18 Maj, 2005 16:11
Temat postu:
nie lubie władcy tzn książki ...a z postaci to mi sie drzewiec podobał...
Anonymous - Pon 20 Cze, 2005 15:25
Temat postu:
Film oglądałam, nawet mi się podobał. Ale książki nie czytałam...
Sebo - Pon 20 Cze, 2005 22:12
Temat postu:
film lubie na wszystkich częściach byłem w kinie, a książki nie czytałem bo nie przepadam za czytaniem
nasty_girl - Pon 20 Cze, 2005 23:29
Temat postu:
a mi pozostaje sie tylko modlic zeby nie nakrecili nastepnej czesci
Anonymous - Wto 21 Cze, 2005 16:22
Temat postu:
nasty_girl napisał/a:
a mi pozostaje sie tylko modlic zeby nie nakrecili nastepnej czesci

Co? O_o
Toć to przecież byłaby profanacja :/ A reżyser tego czegoś miałby przesrane do końca życia Razz
No chyba że ktoś by sfilmował "Pierścień Mroku", czyli kontynuację WP... to byłoby może nawet ciekawe Wink
Sebo - Wto 21 Cze, 2005 22:02
Temat postu:
hehe jej głównie chodziło o to, że kolejną część musiałaby oglądać ze mnąRazz a nie przepada za takimi filmami:p a co do jakiejś kontynuacji to niech nic nie robią i zostawią tak jak jest:)

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group