Dzieci OnLine
Fotografia - ¦wiat³o
Ma³a - Wto 04 Sty, 2005 13:39
Temat postu: ¦wiat³o
:)Witam.
Mam kilka pytañ. Jakiego ¶wiat³a najczê¶ciej u¿ywacie do zdjêæ? Fotogtafia to dos³ownie malowanie ¶wiat³em. Wiêc jest to niezbêdne. Ja najbardziej preferuje dzienne -szczególnie gdy s± to zdjêcia ludzi, choæ nie tylko. Mo¿na wtedy fajnie siê bawiæ balansem bieli (niektóre aparaty maj± automatyczny, ale w wieliu mo¿na go dostosowaæ do ¶wiat³a.) Fajny niebieski efekt daje ustawienie balansu na ¶wiat³o z ¿arówki i robienie zdjêcia przy ¶wietle dziennym.
Co powiecie na ten tamat:>?
Anonymous - Wto 04 Sty, 2005 15:14
Temat postu:
¶wiat³o sztuczne czyli wszelkiego rodzaju lampy jest z³e
nie do¶æ ¿e nie jest naturalne to jeszcze takie w ogóle nie daje naturalnych barw, jedyne co ciekawe to cienie
najleprzym jest ¶wiat³o naturalne, s³oñce
Ma³a - Wto 04 Sty, 2005 15:38
Temat postu:
ja ogólnie jestem przeciwniczk± lamp b³yskowych brr.. czasem bawie sie w cienie, chocia¿ trudno dostosowaæ odpowiedni balans bieli ¿eby wysz³o do¶æ naturalne ¶wiat³o. hm.
frigg - Wto 04 Sty, 2005 16:27
Temat postu:
hmm ale chyba nie zawsze sie da zastosowac slonce do zdjec, czasem trzeba uzyc lamp a mimo wszytko zdjecie wyjdzie dobre i ciekawe...
ja co prawada sama zdjec nie robie ale nauczylam sie sporo przy moim chlopaku, ktory jest fototechnikiem i widze na jego zdjeciach jakie efekty mozna miec dzieki sztucznemu swiatlu...duzo chyba zalezy od umiejetnosci? jesli sie myle prosze o sprostowanie chetnie dowiem sie wiecej
nidhogg - Wto 04 Sty, 2005 16:44
Temat postu:
ta z tym balansem bieli to wlasnie ostatnio przypadkiem zrobilam, robilam najpierw w domu w sztucznym - balans byl na zarowke, a potem nie przestawiwszy wyszlam na zewnatrz i sie dziwilam co mi te psy takie niebieskie wychodza.... pewnie jakbym miala czas to bym sie pobawila, bo faktycznie krajobrazik mi kosmiczny wyszedl
ja akurat przy zarowce lubie, moe i kolory nie zawsze natruralne, ale ja lubie zolte zdjecia
z reszta ja sie nie znam robie bo robie...
Anonymous - Wto 04 Sty, 2005 21:36
Temat postu:
Tez nie cierpie lamp blyskowych... Uzywam ich tylko w nocy, bo daja obrzydliwy, sztuczny efekt...
Ma³a - Wto 04 Sty, 2005 22:06
Temat postu:
Ogólnie fajnie wychodzi jak ustawi sie dluzszy czas naswietlania(chodzi tu o zdjêcia ludzi akurat/portrety) np. 3 sek. modelka ma sie nie ruszaæ, mam jedno takie swoje zdjecie w kolekcji, fajnie sie prze¶wietli³o, a lekkie ruszenie doda³o czego¶ fajnego fotce. Teraz jest zima, ja chodze do szkoly, jak wracam o 15, to ju¿ jest ciemno, wiêc u mnie nie ma mowy o zdjêciach w s³oñcu - bynajmniej aktualnie, a soboty i niedziele to
no to s± czasem wolne:)
Trzeba mieæ te¿ dobre ¶wiat³o, ale nie ka¿dego staæ na softboxy..
frigg - Sro 05 Sty, 2005 13:52
Temat postu:
mala powiem ci, ze kidy ja pozuje do zdjec mojego chlopa to najczesciej robimy je w domu (niestety tez zima bo jak twierdzi wtedy ma wene na portrety czy akty)..uzywa wtedy zwyklych lamp ktore sa akuart pod reka..czyli lampa ktra stoi na biurku itp...czasem ustawienie swiatla i cale pomiary zajmuja 20 minut podczas ktorych musze stac nieruchomo, ze juz nie wspomne o samym robieniu zdjecia jak jest dlugi czas naswitlania (zawsze w takim momencie cholernie chce mi sie mrygac oczami)..ale jak mowie efekty potrafia byc swietne,tylko trzeba pokombinowac ale w kazdym razie bawimy sie dobrze..
Ma³a - Sro 05 Sty, 2005 14:41
Temat postu:
Ja zawsze uwa¿a³am, ¿e licza najbardziej siê chêci, a nie sprzêt jaki mamy - bo to jednak jest fakt. Dobry fotograf potrafi zwyk³ym kompaktem zrobiæ dobr± fotkê, bo trzeba mieæ oko. Modeli mam
tylko ostatnio ma³o czasu. Ostatnio czêsto bawi³am siê troche w bodypainting, i malowa³am ludy moje:) fotki nie wysz³y, zbyt piêknie, bo ju¿ zmêczy³am sie samym malowaniem, ale jak po³acze obydwie rzeczy to mo¿e co¶ wyjdzie.. tylko troche czasuuu
andre - Wto 08 Kwi, 2025 13:56
Temat postu:
Co polecacie z o¶wietlenia?
To jest dobry kierunek - https://www.perfektmarket.com.pl/lampy-wiszace-zyrandole ?
A mo¿e podpowiecie co¶ innego?
Jakie¶ konkrety? Gdzie uderzaæ?
2.0 Powered by
phpBB modified v1.9 by
Przemo © 2003 phpBB Group