Cytat: |
Kupujemy truskawki, jabłka, rabarbar albo inne owoce, może też być konfitura. Kroimy lub rozsmarowujemy cienko na skubanym cieście. Dekorujemy pianą z białka i skubaniec gotowy. Smakuje dobrze podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki 0,5 kg mąki pszennej, kostka margaryny, 2 łyżki smalcu, 5 jaj, 5 łyżek cukru + jedna szklanka cukru do białek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ok. 2 łyżek kakao i owoce (ok. 1.5 kg). Przygotowanie Mąkę, margarynę, smalec, cukier, żółtka i proszek włożyć do miski i szybko zagnieść kruche ciasto. Podzielić na trzy części, jedną częścią wyłożyć tortownicę o średnicy ok. 30 cm. lub blachę 45 x 45, do drugiej części dodać kakao i również zagnieść. Na jasnym cieście ułożyć owoce, ciemne ciasto skubać jak posypkę i układać na owocach. Ubić pianę z białek, dodając szklankę cukru, wyłożyć na ciasto i łyżką wyrównać powierzchnię. Z ostatniego kawałka jasnego ciasta skubać kruszonkę tak samo jak z ciemnego ciasta. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 40 min. Uwaga: jeśli zdecydujemy się na rabarbar, należy go po pokrojeniu posypać cukrem, żeby nie był za kwaśny. |