Dzieci OnLine 
Przepisy świąteczne i regionalne. - klopsy po niemiecku
     
  Anonymous - Sro 29 Gru, 2004 21:00
  Temat postu: klopsy po niemiecku
  Klops:
1 bułka, 
1 średnia cebula, 
500 g mielonago mięsa, 
białko z jednego jajka, 
2 płaskie łyżeczki musztardy, 
sól, pieprz, 
0,75 l osolonej wody
Sos:
30 g masła lub margaryny, 
35 g mąki pszennej, 
0,5 l rosołu (z ugotowanych klopsów), 
1 żółtko, 
1 łyżki zimnego mleka, 
1 łyżka kapar, 
sól, pieprz, jarzynka, sok z cytryny
Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, cebulę drobno pokroić. Wyciśniętą bułkę, cebulę, białko, musztardę, sól i pieprz wymieszać z mięsem na jednolitą masę. Mokrymi rękami uformować klopsy i włożyć do gotującej się osolonej wody. Gotować na małym ogniu 15 minut. Klopsy wyjąć, rosół przez sitko przecedzić.
Sos: 
masło lub margarynę stopić, dodać mąkę i mieszać na ogniu tak długo, aż osiągnie jasno-żółty kolor. Roztrzepując trzepaczką wlać powoli 0,5 l rosołu (nie mogą powstać kluski). 5 minut gotować mieszając.
Żółtko rozmieszać z mlekiem, wlać do sosu (nie gotować). Kaparki włożyć do sosu, doprawić do smaku solą, pieprzem, jarzynką i ewentualnie sokiem cytrynowym. Włożyć klopsy do sosu i podawać.
Jako dodatki można np. użyć ziemniaków, ryżu, sałaty i.t.p    
  
  2.0 Powered by 
phpBB modified v1.9 by 
Przemo © 2003 phpBB Group