Cytat: |
Więc wg mnie człowiek powinien zjadać mięso tylko zwierząt hodowlanych przeznaczonych do zjedzenia i zabitych w odpowiedni sposób. A takie rozpaczanie jest bez sensu bo mięso bedzie zawsze zjadane przez ludzi Jedynie rzecz w tym co te zwierze wczesniej przeszło.
A ochrona to wg. mnie tyczy sie zwierzat zyjacych na wolnosci ktore gina wylacznie jako łupy dla kłusowników oraz tych które są zagrożone wyginięciem. Te nasze karpiki to też w odpowiednich hodowlach żyły i były tak czy inaczej przeznaczone na świąteczne stoły. Ja jednak jako przyszła żona i matka chyba nie miałabym sumienia brac zywego karpia i go potem w domu zabijac Kupowałabym chyba patroszonego. |
Juwenta napisał/a: |
Wg. mnie należy chronić zwierzęta szczególnie zagrożone wyginięciem oraz te które stają się łupem tylko ze względu na futro, kości, skóre itp.
Ale człowiek zjada mięso więc myśle ze przed tym nie ma co chronić. Mimo że zwierzaki odczuwają ból to w naturze sa zabijane przez inne zwierzęta i to jest normalne. A człowiek tez jest takim drapieżnikiem ![]() Jedyne przed czym nalezy chronić zwierzeta hodowlane to przed niehumanitarną śmiercią podczas której cierpią bardzo-a mogłby nie cierpieć, przynajmniej nie w takim stopniu. Np. oglądałam kiedys program o tym jak niedobite świnie, żyjące, wkładało sie do takiej wyparzalni i tam tak cierpiały ![]() ![]() Więc wg mnie człowiek powinien zjadać mięso tylko zwierząt hodowlanych przeznaczonych do zjedzenia i zabitych w odpowiedni sposób. A takie rozpaczanie jest bez sensu bo mięso bedzie zawsze zjadane przez ludzi ![]() A ochrona to wg. mnie tyczy sie zwierzat zyjacych na wolnosci ktore gina wylacznie jako łupy dla kłusowników oraz tych które są zagrożone wyginięciem. Te nasze karpiki to też w odpowiednich hodowlach żyły i były tak czy inaczej przeznaczone na świąteczne stoły. Ja jednak jako przyszła żona i matka chyba nie miałabym sumienia brac zywego karpia i go potem w domu zabijac ![]() ![]() Jednak podziwiam osoby które kupują karpie po to by je potem wypuścić do rzeki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
No cóż ludzie zawsze bedą jeść mięso ... ale mogą to ograniczyć ... może sie zwiększyć ilość wegetarianó czy weganów |
Ludzie i zwierzęta
Jan Brzechwa Nikt z nas nigdy nie pamięta, Że prócz ludzi są zwierzęta, Które mają własne życie Nie zbadane należycie. Zwierzę zna się na higienie, Zwierzę ceni współistnienie, Zwierzę je, gdy głód poczuje, Kocha zaś, gdy czuje ruję. Ma w tych sprawach zakres węższy: Przez okrągły rok nie węszy I natrętnie się nie pęta. Takie właśnie są zwierzęta! Mają one swe problemy, Lecz my o tym nic nie wiemy, Nieświadomość określa byt, Wstyd, proszę państwa, wstyd! Jest, na przykład, zwierzę - krowa Oswojona i domowa. Czy jałówką zostać może? Skąd! Bo już jest byk w oborze, Przymus, gwałt, po prostu świństwo! A świadome macierzyństwo? A kto da całusa krowie? Kto jej czułe słówko powie? Kto głód pieszczot jej nasyci? Gdzież są zacni sodomici, Sodomici-humaniści? Krowich pragnień nikt nie ziści! Mają krowy swe problemy, Lecz my oo tym nic nie wiemy, Nieświadomość określa byt, Wstyd, proszę państwa, wstyd! Albo kura! Która kura Chociaż coś u ludzi wskóra? Kura znosi swoje jajo, Ludzie jajo zabierają! Ona siły swe podwaja, Znosi coraz nowe jaja, Lecz wnet ludzie je przechwycą, By się raczyć jajecznicą, I ta postać tak szlachetna, Choć wciąż rodzi - jest bezdzietna. A czy kura to bohema? Nie! Chce dziecko mieć! I nie ma. Kury mają swe problemy, Lecz my o tym nic nie wiemy, Nieświadomość określa byt, Wstyd, proszę państwa, wstyd! Jest też inne zwierzę - świnia. I co człowiek z nią wyczynia? Schab, golonkę, świńskie mięso Je, aż uszy mu się trzęsą, Lerz gdy się już dobrze naje, Proszę - co za obyczaje! Pierwszy lepszy drab z Powiśla Wpadłszy w złość - od świń wymyśla I nazywa świńskim ryjem Każdą gębę, którą bije. Czy ten objaw chuligaństwa To nie świństwo, proszę państwa? Mają świnie swe problemy Lecz my o tym nic nie wiemy, Nieświadomość określa byt, Wstyd, proszę państwa, wstyd! Ludzie! Zmieńcie swe narowy, Niech nie psuje wam opinii, Że ktoś w sobie ma coś z krowy, Z kury albo wręcz ze świni. |
panienka_wierzba napisał/a: |
nie! nie rozumiecie zbyt,
Chodzi tu o to że niegdyś ludzie chodzili na polowania, mieli (bo mieli) większe szanse na upolowanie niż zwierze na ucieczke ale byla to naturalna kolej rzeczy. Człowiek poluje żeby przezyc itp. Teraz owe zwierzęta sa odgórnie przeznaczanie na zabicie i zjedzenie. Nie mają jak się bronić, w dodatku niezadko zabijane są w sposób niechumanitarny. Albo, inne. Krowy przez praktycznie prawie całe życie umieszczone w cianych boksach gdzie jedzą z jednej strony a następnie wydalają z drugiej i przyczepione są do maszyn które ciągle je doją.. czy to jest humanitarne? nie, krowa też istota zywa która czuje i chyba ma prawo pobiegac po pastwisku, pochasac, pojeść zwykłej zielonej trawki na polu.,... |
Himitsu ale są też takie Kingusie i Wirzbusie i Mróweczki które mięsko ograniczają ;P |
Ale w takich miejscach gdzie hodowle są masowe nie ma na to warunków ![]() |
nie zabierali zwierzetom az tyle ich naturalnego srodowiska i nie mieli tez takich broni jakie są dzisiaj. Wtedy człowiek mogl sie zmierzyc z zwierzeciem i zwierze mialo szanse. A teraz nie ma zadnych. |
Poza tym ludzi jest zbyt wiele by mogli wyżyć z dzikiego mięsa. I dlatego właśnie zakładane są hodowle. |