PRZYGOTOWANIE:
1.Mąke wymieszaną z sodą oczyszczon i przesianą przez sito na stolnice posiekac z Kasią.Dodac pozostałe składniki i zagniesc ciasto.podzielic je na 3 czesci.
2.Trzy identyczne prostokatne formy (20x30cm),posmarowane kasią i wyłozone papierem do pieczenia ,wylepic cienko ciastem.Na jedna czesc ciasta wylac gorącą polewe orzechowa i upiec razem z pozostalymi.
3.ugotuj budyn smietankowy według przepisu podanego na opakowaniu ,zuzywajac o jedną trzecia mleka mniej,niz podano w przepisie.Ostudzic.
4.w celu otrzymania karmelu puszke z mlekiem wstawic do garnka z wodą i gotowac 3 godz.Ostudzic.
5.Na jeden ostudzony placek nałozyc budyn,przykryc drugim plackiem posmarowanym karmelem a nastepnie nakryc plackiem z polewą orzechowa.
pycha!polecam! frigg - Pią 24 Gru, 2004 14:11 Temat postu:
czy to mleko na karmel to ma byc slodzone czy nie slodzone? bo u mnie w sklepi sa takie i takie...
i jak sie robi ta mase orzechowa bo napisals ze potrezbne sa orzechy a potem odrazu ze wylac mase ale nie powiedzilas jak sie ja robi?
a i ztego co ja wiem to karmel sie robi z cukru i wody natomista z tego mleka zageszczonego slodzonego robi sie kajmak... Anonymous - Pią 24 Gru, 2004 14:12 Temat postu:
slodzone!!skondensowane!gotuje sie w wodzie 3 godziny..
PS.Ale z mleka skondensowanego tez sie robi^^
Moja mama zawsze robila z mleka skonden. i jej wychodziło..! frigg - Pią 24 Gru, 2004 14:16 Temat postu:
co mialo nie wyjsc..zreszta mniejsza o nazwe wazne ze dobre ale i tak dopiero zrobie po swiatch bo teraz i tak jest duzo pysznosci... nidhogg - Sob 25 Gru, 2004 11:20 Temat postu:
hehe no frigg jak zwal tak zwal - smakuje podobnie do karmelu - bo to slodzone to i tak ma wiwecej cukru niz mleka.
heh moze tez sprobuje, tylko widze, ze od cholery roboty, a ja mam jedna forme w domu Kinga - Sob 25 Gru, 2004 11:31 Temat postu:
Cytat:
1.Mąke wymieszaną z sodą oczyszczon i przesianą przez sito na stolnice posiekac z Kasią
Wierzboo ... :> jesteś mi potrzebna panienka_wierzba - Sob 25 Gru, 2004 11:33 Temat postu:
no poświęce sie =(
więc kto chce mnie urzyć do zrobnienia ciasta?
starczy dla wielu, aż zal żebym sie zmarnowała =( Kinga - Sob 25 Gru, 2004 11:34 Temat postu:
Oj nie nie ! Nie dam kasi < przytula Wierzbe > Kasia Moja Haaah
A ciasto zrobimy z margaryny panienka_wierzba - Sob 25 Gru, 2004 11:36 Temat postu:
jeeeeej ^^ jak to słodko zabrzmiało < przyutla Kasie > ^^ oooooj
dziekuje kochanie =* Anonymous - Sob 25 Gru, 2004 12:51 Temat postu:
Możecie nie offtopować? Sobie na GG rozmawiajcie o katowaniu Anonymous - Sob 25 Gru, 2004 16:29 Temat postu:
A co do Kasi to chodzi o takie artykuły spożywcze do pieczenia^^ czyli jakas margaryna itd^^ bo te przepisy na ciasta mam z książki Kasi Akacja12 - Nie 26 Gru, 2004 18:58 Temat postu:
Zrobie z chęcią
Frigg ja sądze że trzeba te wszystkie składniki po prostu wymieszać i podgrzać . Chyba...