Dzieci OnLine

Pomoc w lekcjach - FIZA

Elun - Pon 13 Gru, 2004 16:01
Temat postu: FIZA
Mam takie jedno zadanko, za ktore nie wiem, jak sie nawet zabrac:

Jaka droge przebedzie cialo, poruszajace sie bez tarcia w gore rowni pochylej, do chwili zatrzymania sie, jezeli u podstawy rowni nadano mu predkosc V= 2m/s? Kat nachylenia rowni wyosi 30 stopni.
Ppark - Pon 13 Gru, 2004 16:34
Temat postu:
Prędkość początkową należy rozłożyć na poziomą i pionową. Ruch w poziomie jest jednostajny, natomiast w pionie jednostajnie opóźniony. Trzeba obliczyć jaką odległość przebędzie ciało w pionie, po czym przekształcić ją odpowiednią funkcją trygonometryczną na drogę po równi.
Elun - Pon 13 Gru, 2004 16:38
Temat postu:
ale ja jeszcze nie bralam funkcji trygonometrycznych Sad I w ogole moja baba od fizy jest jakas zryta, bo daje nam zadania ze zbiru dla liceum, a nie gimnazjum. Nie wiem, czy to jest akurat na poziomie liceum, ale i tak nikt u mnie nie moze tego rozwiazac
Ppark - Pon 13 Gru, 2004 16:45
Temat postu:
Skoro nie znasz funkcji trygonometrycznych, to powinnaś znać jakąś "specjalną" własność trójkąta o kątach: 30, 60, 90. Jeżeli i tego nie znasz, to ten problem jest nierozwiązywalny.
Elun - Pon 13 Gru, 2004 16:55
Temat postu:
heh rozwiazywalny on jest, tylko nie na moja humanistyczna glowe Smile najwyzej sproboje popytac sie w rodzince. Poza tym, ono jest z tematu Prca, Moc, Energia, to moze jakimis wzorami z tego dzialu, da sie rozwiazac?
Bo w koncu, gdy te cialo wznosi sie coraz wyzej, to nabiera energi potencjalnej. A z drugiej strony nie rozumiem tego, kiedy te cialo sie zatrzymalo, skoro nie ma sily tarcia itp. Nawet nie podano jego masy, wiec nawet nie daloby sie obliczyc tej energii potencjalnej. Ah, nigdy nie rozumialam fizyki Rolling Eyes
Ppark - Pon 13 Gru, 2004 17:02
Temat postu:
Nie no, na pewno daje się rozwiązać na wiele sposobów, ale jeżeli nie wiesz co trzeba zrobić tam z kątem 30, to i tak nie dojdziesz do prawidłowego wyniku.

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group