Dzieci OnLine
Sama słodycz - Roztapianie czekolady
Ona89 - Nie 12 Gru, 2004 22:01
Temat postu: Roztapianie czekolady
Roztapiając czekoladę, należy pamiętać o dwóch podstawowych sprawach: robimy to wolno i w niezbyt wysokiej temperaturze. Tabliczkę łamiemy na kawałki, wkladamy do miski, ustawionej na rondlu z zimną wodą. Dno miski nie powinno stykać się z wodą. Wodę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu. Po roztopieniu czekolady ściągamy rondelek z ognia i mieszamy masę do czasu, gdy stanie się gładka i błyszcząca. Jeśli czekolada zacznie wtedy twardnieć, podgrzewamy ją w opisany powyżej sposób.
Rodzaje czekolad:
Czekolada deserowa: ma słodko-gorzki smak.
Gorzka czekolada do ciast: ciemna czekolada o najwyższej jakości i najpełniejszym smaku.
Czekolada mleczna: zawiera mniej kakao, a więcej mleka. Bardzo dobrze nadaje się do dekorowania.
Czekolada biała: otrzymywana z tłuszczów roślinnych, mleka pełnotłustego, masła kakaowego oraz cukru. Ma bardzo słodki smak.
KasiaP - Sro 29 Cze, 2005 17:22
Temat postu:
Fajnie co prawda wiedziałam o tym i sądzę że w kąciku kulinarnym powinno być więcej takich porad
Gdulcia - Sob 13 Maj, 2006 12:46
Temat postu:
Pierwszy raz słyszę
Kiedyś roztapiałam czekoladę bez ustawiania na drogim rondlu i też się roztopiła
2.0 Powered by
phpBB modified v1.9 by
Przemo © 2003 phpBB Group