Dzieci OnLine
Pomoc w lekcjach - Jak pisać wypracowania...
Kamix - Pią 03 Gru, 2004 14:26
Temat postu: Jak pisać wypracowania...
No właśnie jak pisać wypracowania, nie jest to zbyt proste. Nawet osoby wyjątkowo utalentowane mają z tym problemy, ja postaram podac sie wam kilka wskazowek jak miedzy innymi napisac swietne wtpracowanie. a więc zaczynamy:
Zacznij pisać conajmniej 2-3 dni przed oddaniem nauczycielowi
Zapisz tytuł, a pod spodem wszystkie nasuwające Ci się skojarzenia
Zanotuj plan wypracowania z wypunktowaniem, czyli co ma być w nim zawarte na początku, w rozwinięciu i zakończeniu. Musicz widzieć jakim tezom podporządkować swoje wypracowanie oraz co chcesz w nim wykazać. Ponieważ bałagan w tekście odzwierciedla bałagan w głowie.
Skupiaj się wokól zasadniczych zagadnień - ilustruj je przykładami. Nie pisz wszystkiego na hama sory za określenie miałem na myśli to żeby nie pisać wszystkoego co wiemy, aczkoliwek musimy wiedzieć dlaczego coś piszemy. W nawale danych łatwo zgubić sens. Należy też unikać zbyt wielu dygresji.
Porozmawiaj ze znajomymi, kimś kogo lubisz i cenisz, o tym co chcesz napisać i dlaczego.
Podczas kiedy rozmówca będzie miał odmienne zdanie niż Ty nie obrażaj się na niego tylko bacznie sluchaj !!!
Przede wszystkim korzystaj ze słownika ortograficznego oraz encyklopedii i różnych materiałów które mogą wzbogadzić twój tekst.
Nie pisz rzeczy których samemu nie chciałoby Ci się czytać. Jednym słowem mówiąc nie nudź.
Również ważne jest napisanie wcześniej wypracowania na brudno - nie będziesz się bać.
Nie oszukuj samgo (ej) siebie korzystając z gotowego tekstu z książki czy ściagi, to wszystko wyjdzie na maturze !!!!
Jeśli cytujesz - zaznacz to.
Pisz w miare logicznie, i tak, aby każde następne zdanie wynikało z wcześniejszego.
Pisz zrozumiale, tjk odbiorcą był analfabeta. Nie zakładaj takiej teorii że nauczyciel z góry wie co chcesz mu przekazać (powiedzeć).
Staraj sięmyśleć samodzielnie
Szukaj dobrych i mocnych argumentów w celu poarcia swojego oryginalnego stanowiska -argumenty takie to zwroty typu: "bo tak uważam", "bo moja mama tak sądzi" itp.
Po napisaniu tekstu sprawdź go ze 2 x i popraw błedy (zawsze jakieś są nie ma osób nie omylnych).
Pisz wyraźnie - bazgranie nie robi dobrego wrażenia na nauczycielu i zniechęca go do czytania pracy, nie pokazujesz brzydkim pismem swojego wybitnego talntu
Zostawiaj marginesy z góty, dołu z prawej i lewej strony kartki.
No i to cała sztuka na napisanie dobrego wypracowania, posiłkowałem się tutaj doświadczeniami własnymi oraz wskazówki mojej profesorki od Polaka
No to co piora w dlonie i piszemy wypracowanie.
2.0 Powered by
phpBB modified v1.9 by
Przemo © 2003 phpBB Group