Dzieci OnLine

Pomoc w lekcjach - Języki...

Inteligencja - Sob 20 Lis, 2004 01:25
Temat postu: Języki...
Oczywiście, nie oczekuję żadnej pomocy Smile. Chciałbym po prostu zapytać się, ile języków na raz może się uczyć człowiek...

Jak na razie rozwijam swój (polski, oczywiście Wink i) angielski, poznaję francuski i niemiecki. Za rok zamierzam dołączyć do tego grona rosyjski/hiszpański, łacinę...

Oczywiście, granice są różne - zależne od ludzi... Tyle wiem... Aczkolwiek interesuje mnie po prostu, czy aby na pewno takie urozmaicenie jest dobrym pomysłem... Tj. po nauce, w przypadku braku praktyki, można utracić część wiedzy... Proszę o ogólne odpowiedzi Smile. A pytam się z ciekawości Smile...

I przy okazji, mała ankieta - ilu języków obcych się uczysz...
Ps. W ankiecie proszę również zaznaczyć te, które znasz - np. jeśli znasz angielski i uczysz się niemieckiego, zaznacz "2"...
Tisiana - Sob 20 Lis, 2004 09:56
Temat postu:
Ja się uczę oprócz polskiego to jeszcze angielskiego i niemieckiego..ale nie mam zamiaru znać wiecej..to nie na moje możliwości..
Juwenta - Sob 20 Lis, 2004 10:24
Temat postu:
hm...uczyć się można wielu języków....ale wtedy nie opanuje sie ich perfekcyjnie...z kazdego bedzie sie umiało tylko po trochu....i nie wiem czy lepsze jest znac 5 jezyków, ale tak troche tego troche tego, czy lepiej np. 2 ale umieć je na perfect, móc sie w tych jezykach dobrze porozumiec i wogóle posługiwać sie tym językiem bez przeszkód. Ja bym wybrałą ten drugi wariant Wink
Kiedys jeden profesor na uczelni powiedzial o jezykach programowych, że prawdziwy programista moze znać dobrze tlyko 2 jezyki-wiecej nie jest w stanie opanować. A jesli uczy sie wielu to bedzie umiał ich tylko troche, część, czyli w zasadzie zadnego pozytku z niego nie bedzie bo w niczym nie bedzie dobry.
Wiec chyba cos w tym jest....Wink
Wszystko też zalezy od umiejętności, bo iwadomo ze ktos jest bardziej zdolny, a ktoś mniej. Jednak mysle ze lepiej jest byc dobrym w czyms jednym, a inne, dodatkowe jezyki to tak bardziej dla samego siebie, dla wlasnej ciekawosci Wink

A ja ucze sie teraz tlyko angielskiego, później bede chciala angielskiego, jeszcze jakis inny jezyk, nie wiem jeszcze jaki, być moze francuski, i tak dla siebie łaciny chcialabym sie pouczyc Wink
Naomi - Sob 20 Lis, 2004 10:52
Temat postu:
Ja ucze się angielskiego... biggrin
Może wkrótce dojdzie francuski Wink
Piękny język... Rolling Eyes
Inteligencja - Sob 20 Lis, 2004 12:19
Temat postu:
To chyba też zależy od ilości godzin Smile. Angielskiego mam 6, niemieckiego 2, francuskiego 2. Wiem, trochę mało... Ale później zamierzam sobie wziąć fakultety z kilku języków. Rosyjskiego/hiszpańskiego chcę się uczyć, bo w sumie są nieco przydatne. A łacina... Jest po prostu piękna Smile...
sami10 - Sob 20 Lis, 2004 12:20
Temat postu:
ja osobiście uczę się 3 języków :
-francuskiego
-angielskiego
-polskiego
Kinga - Sob 20 Lis, 2004 13:39
Temat postu:
Cze
U mnie w szkole jest jeden język obowiązkowy angielski
Pozatym jest rosyjski ale chodzi na niego tylko mała grupka jest nieobowiazkowy

Jednak poza angielskim i rosyjskim i polskim Wink uczę się jeszcze (siama Smile) niemieckiego i francuskiego Wink
zazulita - Sob 20 Lis, 2004 14:12
Temat postu:
Ja się ucze (oprucz polskiego) dwuch języków - angielski i niemiecki
EU07 - Nie 21 Lis, 2004 19:59
Temat postu:
Dwa języki obce:
- angielski (w stopniu bardzo dobrym)
- rosyjski (bardzo podstawowy)
Nie mam zamiaru uczyć się kolejnych Smile
mroweczka - Sro 24 Lis, 2004 19:31
Temat postu:
Ja obecnie ucze się tylko angielskiego(3 razy w tygodniu). W podstawówce uczyłam się i angielksiego i niemieckiego ale sorry-co ja z tej szkoły wyniosłam jak angielksi miałam raz na tydzień(przez chyba 2 miesiace w ogóle Rolling Eyes ) a niemiecki 2 razy w tygodniu? Jeszcze tak uczyli,ze w ogole... Rolling Eyes
Chesterka - Sro 24 Lis, 2004 19:57
Temat postu:
Ja uczę siem anglika Mr. Green Ale w gim. będą dwa języi. Jeszcze nie wiem jakie Rolling Eyes
panienka_wierzba - Czw 25 Lis, 2004 12:49
Temat postu:
-język polski, no od przedszkola chyba =)
-angielski od 4 klasy szkoły podstawowej
-rosyjski od pierwszej klasy gimnazjum
-hiszpański od kwietnia/maja zeszłego roku
-portugalski od początku tego roku =)

miałam uczyć się również niemieckeigo, ale zrezygnowałam, to nie na moją głowe
w szkole średniej mam zamiar rozpocząć nauke języka japońskiego noi możliwe że jeszcze jezyka francuskiego poneiważ oba bardoz mnie interesują (jednak bardziej japoński)
Anonymous - Sob 27 Lis, 2004 14:38
Temat postu:
a ja
-rosyjski
-polski
-angielski
Wink
BamBI - Pon 29 Lis, 2004 14:22
Temat postu:
niemiecki i angielski Razz

francuski to piękny język ale trudny do nauczenia
Iśka - Wto 30 Lis, 2004 18:29
Temat postu:
Ja sie uczę 2 języków obcych:
- anglia (nie znoszę Neutral)
- niemca (kocham Love biggrin)

Myślę, że więcej umiem z niemca, bo naprawdę chcę sie uczyć tego języka. A za rok, może dwa zacznę się uczyć francuskiego i hiszpańskiego =] (czemu? bo tak Razz)
Anonymous - Wto 30 Lis, 2004 18:46
Temat postu:
A ja się uczę:

-Hiszpańskiego
-Angielskiego (nie wiem po co mi to Wink)
-Niemca Puke
-Francuskiego
Nikita - Sro 01 Gru, 2004 19:30
Temat postu:
Chodzę do 5 klasy Szkoły Podstawowej i uczę się :
- j.niemieckiego ( 3 razy w tygodni...koszmar...nie można nadąrzyć... Smile ) Uczę się go od 4 klasy SP Neutral
-j. angielskieho ( raz w tygodniu , przedmiot nieobowiązkowy- kompletne nudy na lekcjach Neutral )

Z pochodzenia jestem hiszpanką , także znam jeszcze hiszpański Smile

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group