Dzieci OnLine

Pomoc w lekcjach - Filozofia :)

EU07 - Wto 16 Lis, 2004 14:05
Temat postu: Filozofia :)
Może ktoś spróbuje określić sens logiczny tego zdania:
"Jeżeli kłamca mówi prawdę, to kłamie czy mowi prawdę?"
Kinga - Wto 16 Lis, 2004 14:16
Temat postu:
Cze
Rozmawialismy o tym na gg Wink
No cóż "Jeżeli kłamca mówi prawdę, to kłamie czy mowi prawdę?"

Są to filozoficzne rozważania więc nie biorę pod uwagę tego że kłamca moze sie mienić

Więc to zależy jak na to spojrzeć Wink
ale skoro jest kłamcą i np mówi że mówi prawdę ... to kłamie czyli no wychodziłoby na to że kłamie

mozna by to odwrócic ... tzn spojrzeć z innej strony że prawda jest tylko jedna wtedy wychodziłoby na to że ejdnak mówi prawdę

ale jest kłamcą więc to jest takie ... no cóż :/ błędne koło ... jednak wydaje mi sie ze jednak kłamie
Anonymous - Wto 16 Lis, 2004 15:28
Temat postu:
No cóż ja myślę, że jeżeli kłamca mówi prawdę to kłamie... ponieważ jestk kłamcą, a prawda dla niego do prawdopodobnie kłamstwo. Takie jest moje zdanie na ten temat:)
Ostatnio jakoś zainteresowałam się filozofią i czytam książke "Świat Zofii" z historii bede z tego odpowiadała, polecam. Naprawdę pouczająca i ciekawa!
Ppark - Wto 16 Lis, 2004 18:08
Temat postu:
To jest stary problem logiczny, bo wysunięty jescze przez eleatów(konkretniej przez Eubulidesa z Miletu w IV wieku p.n.e.). Rozwiązanie jest stosunkowo proste i kryje się w dokładnym znaczeniu słów użytych. Oto:
kłamca - "człowiek, który kłamie"
Zgodnie z tą definicją, zdanie "Kłamca mówi prawdę" jest logicznie sprzeczne, bo określenie zaprzecza podmiotowi. Tak więc jakiekolwiek "Jeżeli kłamca mówi prawdę" nie ma sensu, chyba że dopiszemy zmianę stanu - "Jeżeli kłamca mówi prawdę, nie jest już kłamcą". Wtedy definicja ulega naciągnięciu, ale porządek pozostaje.
EU07 - Wto 16 Lis, 2004 20:03
Temat postu:
Ppark napisał/a:
To jest stary problem logiczny, bo wysunięty jescze przez eleatów(konkretniej przez Eubulidesa z Miletu w IV wieku p.n.e.). Rozwiązanie jest stosunkowo proste i kryje się w dokładnym znaczeniu słów użytych. Oto:
kłamca - "człowiek, który kłamie"
Zgodnie z tą definicją, zdanie "Kłamca mówi prawdę" jest logicznie sprzeczne, bo określenie zaprzecza podmiotowi. Tak więc jakiekolwiek "Jeżeli kłamca mówi prawdę" nie ma sensu, chyba że dopiszemy zmianę stanu - "Jeżeli kłamca mówi prawdę, nie jest już kłamcą". Wtedy definicja ulega naciągnięciu, ale porządek pozostaje.

Dokladnie tak mi się też wydaje. Zobaczy się w czwartek jak oddadzą sprawdzian Smile
Mirula - Czw 18 Lis, 2004 18:22
Temat postu: "Jeżeli kłamca mówi prawdę, to kłamie czy mowi prawdę?&

Nie jest powiedziane, że to kłamca mówi, że: mówi prawdę.
Można zatem przyjąć, że jest to prawda obiektywna, czyli kłamca mówi prawdę.
Poza tym myślę, że klamca też może sie czasem pomylić i powiedzieć prawdę.
Jeśli jednak ma to być rozważanie fillozoficzne, to jedźmy dalej:
Co to jest prawda obiektywna?

Question Question Question

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group