Dzieci OnLine

Na luzie... - Jak myslicie?:)

Pulkownik Nikt - Nie 20 Cze, 2004 20:36
Temat postu: Jak myslicie?:)
A wiec zaczne to moze tak: Zanim usne duzo mysle o roznych zeczach i wpada mi do glowy wiele pomyslow Smile
Jednen z nch byl taki: Jesli czegos nie pamietamy to tak jakby tego wogle nie bylo pozostaje pustka w glowie i wogle nic .
A wiec po smierci jesli czlowiek umiera gnije i zapomina wszystko to jak mozliwe jest ze istnieje swiadomosc? Czy wszystko jest odtwarzane? A moze jest rejestrowane na zywo bo umozliwia to "nie traceie pamieci po smierci" ?
Czy moze jest to poprostu zludne wrazenie? Bo jak ktos juz mowil " zdrowy rozsadek to zbior uprzedzen nabytych do 18 roku zycia" bo wlasnie na "logicznym" mysleniu oparlem ten swoj mini-wywod.
Wypowiedzcie sie co sadzicie o tym.
Niech ktos cos odpowie Sad
Katharsis - Pon 21 Cze, 2004 19:42
Temat postu:
widzę że masz duszę filozofa Very Happy
wydaje mi się ze to czy gmnijącemu człowiekowi potrzeba świadomości istnieje tylko w duszy człowieka- takie jest moje zdanie. czy pamięta się to co było ? trudno powiedziec nie rozmawiałam z żadnym duchem. być moze pamiętamy to co się działo, a jesli tak to być może człowiek nigdy nie osiągnałby szczęścia po śmierci,( a chyba jednak je osiąga, bo gdyby tak nie było to jaki sens miałoby nasze życie??) a może jest tak ze pamieta sie tylko to co było dobre? nie wiem i chya nikt nie wie..
Nikita - Pon 21 Cze, 2004 19:46
Temat postu:
" I właśnie to jest tajemnicą WIARY " Smile
Katharsis - Pon 21 Cze, 2004 19:52
Temat postu:
tak tajemnicą wiary Smile ale nawet gdyby nie było to ten temat człowieka zawsze nurtował
Nikita - Pon 21 Cze, 2004 19:59
Temat postu:
Nom. Miałam gdzieś super ankietę na ten temat...tylko gdzieś się zapodziała , ale myślę ze ją znajdę i gdzieś w tym tygodniu napiszę ją tu Smile
Pulkownik Nikt - Pon 21 Cze, 2004 20:04
Temat postu:
Wlasnie to mnie naklania do tego by wuerzyc w Boga.
Bo przez wiele czasu bylem "synem marnotrawnym" ale teraz powrocilem Smile ( chodzi mi o to ze jestem dobrym czlowiekiem ale nie wierze. Kiedys bylem inny tzn nie interesowalem sie wogle chrzesijanstwem . Echh czesto mam problemy z ukladaniem zdan ktore maja znaczyc to co chce powiedziec a pozniej na gg sie tluamcze setkom osob biggrin )
Druga zecza jest "przemyslenie" z jaka swiat jest stworzony to tez mnie dziwi.
Np. skad kwiatek rozy ma wiedzec ze kolce dziala jako klin i wbijaja sie w materie?
jesli zycie powstaloby przyadpkiem nie bylo by takie przemyslane.. Wypowiedzcie sie w tym temacie Smile
A dusze filozofa moze i mam Mr. Green
Interesuje sie tym troche Razz

A wlasnie: Nie chclabym zeby przerodzilo sie to w dyskusje religijna. Oczywiscie nie zabraniam wam mowienie o Bogu w tym temacie ale patrzcie na to przez "szkielko" czlowieka zwyklego szarego bez przekonan.
Pozwoli wam to obiektywnie ocenic moje slowa.
Ppark - Pon 21 Cze, 2004 23:35
Temat postu:
Pulkownik Nikt napisał/a:
Wlasnie to mnie naklania do tego by wuerzyc w Boga.
Bo przez wiele czasu bylem "synem marnotrawnym" ale teraz powrocilem Smile
Druga zecza jest "przemyslenie" z jaka swiat jest stworzony to tez mnie dziwi.
Np. skad kwiatek rozy ma wiedzec ze kolce dziala jako klin i wbijaja sie w materie?
jesli zycie powstaloby przyadpkiem nie bylo by takie przemyslane.. Wypowiedzcie sie w tym temacie Smile
A dusze filozofa moze i mam Mr. Green
Interesuje sie tym troche Razz

A wlasnie: Nie chclabym zeby przerodzilo sie to w dyskusje religijna. Oczywiscie nie zabraniam wam mowienie o Bogu w tym temacie ale patrzcie na to przez "szkielko" czlowieka zwyklego szarego bez przekonan.
Pozwoli wam to obiektywnie ocenic moje slowa.

Akurat to, jaki dokładnie proces statystyczno-losowy doprowadza do tego, że kwiatek róży ma kolce, jest bardzo dokładnie omówione w teorii ewolucji Darwina, polecam się zapoznać.
Jeżeli już gdzieś się dopatrywać śladu Boga w świecie zewnętrznym, to w prawach fizycznych rządzących wszechświatem, które są przynajmniej makroskopowo - bardzo ładne i proste. Można wręcz stwierdzić, że fakt, iż istnieją w świecie w ogóle jakieś prawa jest dowodem na istnienie Boga, ale to bardzo daleko idące, bo można na tej samej zasadzie stwierdzić że żadnych praw nie ma.
Pulkownik Nikt - Pon 21 Cze, 2004 23:50
Temat postu:
Chetnie bym sie zapoznal ale nie mam jak Razz Moze w necie cos znajde Smile
Nikita - Wto 22 Cze, 2004 19:52
Temat postu:
ANKIETA

1. Które z wymienionych poniżej wartości uważasz za najważniejsze w swoim życiu? Proszę napisać nie więcej nić 5 odpowiedzi.
1) dobrobyt
2) sława
3) władza
4) spokojne życie
5) dużo przygód
6) silny charakter
7) szczęście rodzinne
8 ciekawa praca
9) szacunek ludzi
10) wiara religijna
11) grono przyjaciół
12) świadomość ,że jest się potrzebnym innym ludziom
13) pomyślność ojczyzny
14) spokój w narodzie
15) wielka , odwzajemniona miłość
16) pomaganie innym ludziom
17) wykształcenie
18 coś jeszcze , co?...
( wzór odpowiedzi: np. Zad.1: 7) , 2) , 17) itd. w tym przypadku do pięciu odpowiedzi)

2. Którą z wyżej wymienionych spraw cenisz najbardziej? Proszę wpisać numer tej odpowiedzi.
...........
( wzór np. Zad. 2. : " 7 "

3.Poniżej podano kilka twierdzeń. Jedni ludzie przyjmują je , inni odrzucają lub wątpią w nie. Jaki jest Twój stosunek do nich? Zakreśl jedną z podanych możliwości odpowiedzi.

a) wierzę , b) czasami wierzę czasami nie , c) nie wierzę

1) Istnieje Bóg w trzech osobach
2) Bóg stał się człowiekiem i umarł na krzyżu
3) istnieje życie pozagrobowe
4) Bóg jest tajemniczą siłą , która istnieje we wszystkim co jest( nawet w złu)
5) przy końcu świata zmartwychwstaną wszyscy , każdy z duszą i ciałem
6) istnieje piekło , gdzie źli ludzie zostaną ukarani na zawsze
7) swiat nie ma początku , ani końca
8 istnieje opaczność Boska
9) Biblia jest słowem Bożym , dlatego wszystko co ona zawiera jest prawdziwe
10) światem rządzi przypadek
11) istnieją anioły
12) istnieje szatan
13) papież jest nieomylny w sprawach wiary i moralności
14) Maryja jest Matką Boga
15) Bóg stworzył świat
16) Kościół jest mistycznym ciałem Chrystusa
17) istnieje reinkarnacja ( ludzie powracają po śmierci na ziemię w innej postaci , aby odpokutować błedy poprzedniego życia).
( Wzor odpowiedzi np. Zad. 3 --- 1) -- a) , 2) - b itd.
Arrow PROSZĘ O WYPEŁNIENIE TEJ POWYŻSZEJ ANKIETY
Wink
Ppark - Wto 22 Cze, 2004 22:13
Temat postu:
Pyt. 1
1Cool Gdybym to wiedział, byłbym szczęśliwym człowiekiem.

Pyt.2
Jak wyżej.

Pyt.3
Ogólnie, nie uważam żeby mitologia chrześcijańska była prawdziwa.
10)Zależy, co to jest 'przypadek'.
15)Jeżeli ktoś go stworzył, to pewnie Bóg.
17)Istotne jest nie to czy wracają, lecz kto decyduje co dokładnie jest 'błędem'.

Przepraszam za nie trzymanie się wskazanej konwencji.
Nie podoba mi się, że druga część jest de facto pytaniem "chrześcijaninem jesteś, ha?". Istnieje wiele ciekawszych i bardziej fundamentalnych pytań które można w takiej formie zadać.
Anonymous - Wto 22 Cze, 2004 22:21
Temat postu:
[quote:]1. Które z wymienionych poniżej wartości uważasz za najważniejsze w swoim życiu? Proszę napisać nie więcej nić 5 odpowiedzi.[/quote:]
1) dobrobyt
4) spokojne życie
6) silny charakter
17) wykształcenie

[quote:]2. Którą z wyżej wymienionych spraw cenisz najbardziej? Proszę wpisać numer tej odpowiedzi.[/quote:]
Spokoj, spokoj i jezcze raz spokoj.

3.Poniżej podano kilka twierdzeń. Jedni ludzie przyjmują je , inni odrzucają lub wątpią w nie. Jaki jest Twój stosunek do nich? Zakreśl jedną z podanych możliwości odpowiedzi.

a) wierzę , b) czasami wierzę czasami nie , c) nie wierzę

C - 1) Istnieje Bóg w trzech osobach
C - 2) Bóg stał się człowiekiem i umarł na krzyżu
C - 3) istnieje życie pozagrobowe
C - 4) Bóg jest tajemniczą siłą , która istnieje we wszystkim co jest( nawet w złu)
C - 5) przy końcu świata zmartwychwstaną wszyscy , każdy z duszą i ciałem
C - 6) istnieje piekło , gdzie źli ludzie zostaną ukarani na zawsze
C - 7) swiat nie ma początku , ani końca
C - 8 istnieje opaczność Boska
C - 9) Biblia jest słowem Bożym , dlatego wszystko co ona zawiera jest prawdziwe
A (o dziwo) - 10) światem rządzi przypadek
C - 11) istnieją anioły
C - 12) istnieje szatan
C - 13) papież jest nieomylny w sprawach wiary i moralności
C - 14) Maryja jest Matką Boga
C - 15) Bóg stworzył świat
C - 16) Kościół jest mistycznym ciałem Chrystusa
B - 17) istnieje reinkarnacja
spontan - Sro 23 Cze, 2004 11:13
Temat postu:
bóg stworzył świat i już on zaplanował jak wszystko ma działać. sie nie martwcie tylko bądźcie Mu wierni a bedzie wporzadku. i pamietajcie nic nie powstało przypadkiem.

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group