Dzieci OnLine

Gry i programy komputerowe - Orginały czy piraty

Anonymous - Sro 20 Sie, 2003 12:18
Temat postu: Orginały czy piraty
Jestem ciekawa czy kupuje orginalne gry czy tylko piraty. jeśli boicie soię czasami przyznać z niewiadomych czy wiadomych powodów poprostu zagłosujcie. Bo ciekawi mnie ile jeszcze osób inwestuje pieniądze w orginalne gry.
Kamix - Sro 20 Sie, 2003 12:37
Temat postu:
Co bede klamal mam same piraty bo niestac mnie na zakup fajnych nowych programow czy gier mam tylko z 10 plyt oryginalnych i tyle Wink
Anonymous - Sro 20 Sie, 2003 12:39
Temat postu:
Zależy od ceny.
deg - Czw 21 Sie, 2003 16:18
Temat postu:
Dlaczego tylko ja wybrałem "oryginały"? Smile

A tak poważnie, to nie kupuję gier - mam tylko dwie (oryginalne oczywiście). Nie mam czasu na gry, ale w Settlersów czasami zdarzy mi się zagrać.
Anonymous - Czw 21 Sie, 2003 19:46
Temat postu:
Zależy od ceny
Marcinek - Czw 21 Sie, 2003 20:00
Temat postu:
No cóż... trochę ciężko się przyznać, ale ja z reguły kupuję piraty, bo taki np. Norton Antyvirus 2003 kosztuje między 200-300 zł, a office i windows xp, też ładnych kilka stówek, a mnie na to nie stać, na giełdzie kupiłem te programy po 15 zł.
Anonymous - Czw 21 Sie, 2003 20:01
Temat postu:
a ja ściągam z netu i Mi norton działa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Marcinek - Czw 21 Sie, 2003 20:15
Temat postu:
No niektóre programy można ściągnąć z netu, ale w necie ja widziałem Nortona tylko wersję, z której można korzystać tylko 30 lub 60 (już nie pamiętam) dni.
Anonymous - Czw 21 Sie, 2003 20:25
Temat postu:
Bo zapewne źle szukałeś
Marcinek - Pią 22 Sie, 2003 11:30
Temat postu:
Już kit z Nortonem, ale na giełdzie kupiłem office'a XP za 15 zł i win XP też za 15 zł, a za oryginały bym kilka stów zapłacił. A jeśli chodzi o gierki, to jeśli cena nie jest zbyt wysoka kupuję oryginały, ale jeśli są drogie to też kupuję piraty, bo poprostu szkoda mi kasy.
Lilly - Pią 22 Sie, 2003 12:13
Temat postu:
W sumie to różnie bywa. Żadko kupuję jakieś gry...najczęściej to dostaję. A tak w ogóle, to po co tracić kase, jak moge od koleżanki przegrać gre... Wink
Anonymous - Pią 22 Sie, 2003 14:44
Temat postu:
Ja kupuje piraty bo szkoda mi kasy jeśli już kupuje:!:
Szalona - Wto 26 Sie, 2003 15:41
Temat postu:
Ja jesli kupuję gry to tylko oryginały, ale wogóle żadko kupuję gry bo albo je dostaję albo pożyczam od kolegów lub kolezanek albo przegrywam.
Gladiatorpl - Wto 02 Wrz, 2003 19:19
Temat postu:
ja kupuje roznie
Tisiana - Nie 28 Wrz, 2003 14:34
Temat postu:
ja kupuję piraty...szkoda kasy na orginały...za 3 piarty moge mieć jeden orginał...

Ale żadko kupuje bo przeważnie przegrywam od koleżanek...
Tim - Nie 28 Wrz, 2003 16:05
Temat postu:
a ja pożyczam gierki od kumpli i se przegrywam sam koszt takiego pirata to u mnei 1.10 zł Wink a orginalenj giery jakieś 100 zł Wink wienc moge miec prawie sto plytaek za jednom orginalnom gre czyprogram film ... itd Wink
Kamix - Nie 28 Wrz, 2003 20:20
Temat postu:
Tim to tak jak ze mna Very Happy
tyle ze ja za czysta plytke place 50 gr Laughing mam ze stanow zza tanioche ale koszt przesylki itd.hehe Wink
codi - Nie 21 Gru, 2003 14:11
Temat postu:
ja najczęsciej kupuje piraty
po co wydawac na orginały
podziwiampiratów
i sam zamierzam nim zostać Very Happy
Xesquio - Nie 28 Gru, 2003 01:05
Temat postu:
A ja powiem ze mam pare orginałow ale w mojej kolekcji znajduje sie sporo pirackich płyt poniewaz niezawsze mnie stac na zakup gry takiej jak NFS ungerground czy Splinter Cell ale wiekszosc gier sciagam z Kazy czy imesha.
Xesquio - Nie 28 Gru, 2003 01:08
Temat postu:
codi napisał/a:
podziwiampiratów

To żaden powod do dumy. Przez piratow cierpi duzo firm takich jak Square Soft albo Namco. Piractwo to wstyd i hańba.
Tim - Sro 07 Sty, 2004 15:41
Temat postu:
NFSu kosztuje jakies 15 zł plus koszty przesyłki na allegro Razz
i wogule jakos mnie sumienie nie rusza ze jakies firmy traca na to ze se pirace jak obniza ceny to nie bedzie piractwa w takiej ilości ps.dawno mie tu nie bylo Smile
DaQ91 - Wto 13 Sty, 2004 18:02
Temat postu:
Hey!!!
Ja zawsze kupuje oryginały uważam że piractwo to grzech
Qbaz - Sro 14 Kwi, 2004 00:51
Temat postu:
Xesquio napisał/a:
codi napisał/a:
podziwiampiratów

To żaden powod do dumy. Przez piratow cierpi duzo firm takich jak Square Soft albo Namco. Piractwo to wstyd i hańba.

A powiedz mi czy ty nie cierpisz gdy takie Square Soft wypusci gre, ktora kosztuje 200 zlotych ? czy to nie jest zlodziejstwo ? przeciez produkcja takiej plyty jest 10 razy mniejsza niz jej cena w sklepach. Bezsensem jest kupowac oryginaly, szczeze to w dupie mam frajerow ktorzy proboja zedrzec ze mnei tyle kasy i tez zbytnio nie obchodzi mnie to ze tacy cierpia z powodu tego ze kupuje u pirata.
spontan - Sro 09 Cze, 2004 12:14
Temat postu:
ja mam i piraty i oryginały. poprostu kupuje to co szybciej sie pojawi.
Kamix - Czw 10 Cze, 2004 17:10
Temat postu:
Qbaz napisał/a:
A powiedz mi czy ty nie cierpisz gdy takie Square Soft wypusci gre, ktora kosztuje 200 zlotych ? czy to nie jest zlodziejstwo ? przeciez produkcja takiej plyty jest 10 razy mniejsza niz jej cena w sklepach. Bezsensem jest kupowac oryginaly, szczeze to w dupie mam frajerow ktorzy proboja zedrzec ze mnei tyle kasy i tez zbytnio nie obchodzi mnie to ze tacy cierpia z powodu tego ze kupuje u pirata.

Qbaz wyrazaj sie bo nie jestes tu sam, to forum cieszy sie wielka popularnoscia wsrod rodzicow dzieci ktore spedzaja na nim czas, a kiedy zaczna czytac coraz wiecej takich postow jak ty piszesz to napewno to zaufanie zacznie zanikac. Co do gier, moze i produkcja jest tania, ale ile trzeba wlozyc kasy w to aby ja zrobic, programistom trzeba za cos zaplacic, a firma rowniez musi miec jakies zyski za wlozony wklad i prace. Ale rzeczywiscie oryginaly sa drogie i rowniez ich nie kupuje bo nie stac mnie na takie zachcianki.
Anonymous - Czw 10 Cze, 2004 19:18
Temat postu:
Ja ściągam z internetu, a czasami jak nie ma tego na żadnych stronach to idę kupić.
spontan - Pią 11 Cze, 2004 10:35
Temat postu:
gry sa drogie? chyba ogólnie dla polaków, normalnie gdzies na zachodzi to te gry sa w cenie normalnej. tylko jak polak zarabia 1200z ł a gra kosztuje 200 to cos tu nei gra. lekarz w stanach na miesiac zarabia 12tys dolarów a gramu kosztuje 50 dolcóa, to jest śmieszne. poza tym koszt wytłoczenai płytki nei jest drogi, ale trzba zapłącic programistom, posrednikom, wydawcom. kazdy bierze czesc i dlatego koszty rosną. amen.
Martyna - Pią 11 Cze, 2004 18:38
Temat postu:
Ja zwykle pożyczam od koleżanek Very Happy Very Happy
Kamix - Sob 12 Cze, 2004 10:38
Temat postu:
Cytat:
Ja zwykle pożyczam od koleżanek

Mozna i tak, ale ja to w swoim przypadku dodalbym ze pozyczam od kolegow kolezanek i kopjuje Smile
spontan - Sro 16 Cze, 2004 09:01
Temat postu:
pirattttt!!!!!! banicja ci sie nalezy oraz chłosta od programistów, których okradasz. kopiowanie gier to przestepstwo.
Dexter - Sro 16 Cze, 2004 09:32
Temat postu:
spontan napisał/a:
pirattttt!!!!!! banicja ci sie nalezy oraz chłosta od programistów, których okradasz. kopiowanie gier to przestepstwo.

Po to są nagrywarki żeby sobie przegrywać płyty, a oryginały to ja mogę kupować jeżeli cena będzie bardziej ludzka zresztą ostatnio to nawet piratów nie kupuje tylko porzyczam od kumpli.
spontan - Wto 22 Cze, 2004 12:55
Temat postu:
powtarzam ze cena jest ludzka tylko ze problem lezy w zarobkach polaków. jeśli gra oryginalna kosztuje 1/6 sredniej krajowej to znaczy ze cos jest nie tak z zarobkami. czy dla bogatych obywateli, takich jak np. niemcy, francuzi stanowi problem kupić oryginała? nie! to dla nas jest problem. w oczach amerykanów jestesmy jeszcze zadupiem wschodu gdzie ciągle panuj komunizm. dlaczego japonczycy sobie kupuja orygniał, dodatki rózne w postaci figurek i innych gadzetów? bo ich nato stac, a gry nei sa tansze od tych spotykanych u nas. taki nasz zywot, tam gdzie bieda tam piractwo.
Kamix - Sro 23 Cze, 2004 20:41
Temat postu:
Dobra kazdy poznal opinie juz kto kupuje piraty kto oryginaly, itp. mozna juz wyciagnac wnioski kto co woli, a moze musi kupywac. Zamykam temat przeżył on już swoje :-).

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group