Dzieci OnLine
Harcerstwo - Nowy stopień
Anonymous - Pon 18 Sie, 2003 21:22
Temat postu: Nowy stopień
Co myślicie o nowym stopniu harcerskim odkrywca-pionierka?
Anonymous - Sro 20 Sie, 2003 11:47
Temat postu:
Ja się ciesze, że jestem w ZHR, bo on wszedł jak na razie tylko do ZHP. Sądze, że będzie troche zamieszania wśród zdających na samarytankę i osób o stopniu samarytanki i wyższym (wchodzi podobno pomiędzy tropicielkę i samarytankę i męski dopiwiedznik tego stopnia)
Vardamerethiel - Sro 20 Sie, 2003 18:25
Temat postu:
według mnie to niepotrzebne... i zrobi trochę zamieszania... ale z pewnością ma jakieś cele... Popieram twoje zdanie Nenar dobrze że w ZHR tego nie wprowadzili...
royas - Czw 21 Sie, 2003 00:13
Temat postu:
Hmm. Prawde mówiąc to trudno mówić jedynie o wprowadzeniu nowego stopnia. To nie tak. W ZHP zmieniono podział na grupy wiekowe tak aby pasował do systemu oświaty. Teraz są zuchy, harcerze (podstawówka), harcerze starsi (gimnazjum), wędrownicy (po gimnazjum do 25 lat). No i w związku z tym wprowadzono 6 stopni, po 2 na każdą grupę (zuchy zostłay po staremu). W każdej z tych grup trochę inaczej zdobywa się stopnie, inaczej się je oznacza (belki, krokiewki, gwiazdki). To, że stopnie poza pionierka-odkrywca, nazywają się tak samo, to nie znaczy, że to są te same stopnie. Mają one np. inne wymagania.
Przechodzenie na nowe stopnie jest dosyć jasne. Harcerze posiadający lub właśnie zdobywający jakiś stopień w starym systemie, będą mieli stopień o takiej samej nazwie w nowym. A następną próbę otwierają wg. nowego systemu.
Zmiana wiąże się również z wprowadzeniem Próby ZHP, po której składa się przyrzeczenie i rozpoczyna zdobywanie stopnia. Dotychczas przy składaniu przyrzeczenia otrzymyało się swój pierwszy stopień.
Zastępowy Szymon - Czw 09 Paź, 2003 12:17
Temat postu: Stopień
A ja uważam że nowy stopień jast fajny.Ale mam dopiero młodzika
mroweczka - Sob 13 Gru, 2003 23:04
Temat postu:
Według mnie głupie jest to,że aby otrzymać jakiś stopirń trzeba mieć ileś tam lat. Bo będę musiała czekać pare lat,żeby zosatc harcerką
2.0 Powered by
phpBB modified v1.9 by
Przemo © 2003 phpBB Group