Dzieci OnLine

DOJRZEWANIE - Cukrzyca zaw.

adif1 - Wto 17 Lis, 2009 22:02
Temat postu: Cukrzyca zaw.
juz mam ty
SIMON300195 - Sob 21 Lis, 2009 22:53
Temat postu:
WSTĘP. Celem pracy była ocena rozwoju somatycznego dzieci i młodzieży chorych na cukrzycę typu oraz analiza zmian stężeń insulinopodobnego czynnika wzrostowego 1 (IGF-1, insulin-like growth factor-1) i jego białek wiążących IGFBP-1 i IGFBP-3 (insulin-like growth factor binding protein) w trakcie trwania choroby. Oceniano też wpływ sposobu leczenia na stężenia wyżej wymienionych czynników wzrostowych i parametry auksologiczne.
MATERIAŁ I METODY. Do badań włączono 148 chorych na cukrzycę typu 1, leczonych metodą konwencjonalną i metodami wielokrotnych wstrzyknięć insuliny, w wieku 2–22 lat, u których choroba trwała 0–21 lat, i 54 zdrowych rówieśników. Oceniano u nich parametry auksologiczne i dojrzewanie płciowe. Krew do badań pobierano w godzinach 7.30 –8.30 rano, na czczo. Surowicze stężenia IGF-1 oznaczano metodą radioimmunologiczną (RIA, radioimmunoassay), stężenia IGFBP-1 i IGFBP-3 metodą immunoradiometryczną (IRMA, immunoradiometric assay) a HbA1c przy użyciu wysoko rozdzielczej chromatografii cieczowej (HPLC, high performance liquid chromathography). Do analizy statystycznej wykorzystano test t-Studenta, ANOVA, regresję liniową i wieloczynnikową.
WYNIKI. Wzrost dzieci i młodzieży z cukrzycą nie różnił się istotnie od wzrostu ich zdrowych rówieśników. Przy rozpoznaniu choroby był nieznacznie wyższy niż w grupie kontrolnej, w czasie jej trwania stopniowo się obniżał, by osiągnąć poziom nieistotnie niższy niż u zdrowych równolatków. Dojrzewanie płciowe dziewcząt i chłopców chorych na cukrzycę przebiegało podobnie, jak u zdrowych rówieśników w polskiej populacji, niezależnie od czasu trwania choroby. Wskaźnik SDS (standard deviation scores) dla wzrostu wszystkich badanych był większy niż przewidywany na podstawie wzrostu ich biologicznych rodziców. Stężenia IGF-1 były istotnie niższe, a stężenia IGFBP-3 wyższe u chorych na cukrzycę niż w grupie kontrolnej. Stężenia IGFBP-1 nie różniły się między grupami. Wzrost dzieci i młodzieży chorych na cukrzycę w okresie przed pokwitaniem korelował ze stężeniami IGF-1, IGFBP-1 i IGFBP-3, u wszystkich chorych na cukrzycę korelował on z dobowym zapotrzebowaniem na insulinę. Stwierdzono również zależność między stężeniami IGF-1 a dobowym zapotrzebowaniem na insulinę oraz wartościami HbA1c. Chorzy leczeni metodą wielokrotnych wstrzyknięć insuliny byli nieznacznie wyżsi i mieli wyższe stężenia IGF-1 oraz niższe stężenia IGFBP-1 niż chorzy leczeni metodą konwencjonalną.
WNIOSKI. Wyniki badań sugerują, iż rozwój somatyczny dzieci chorych na cukrzycę typu 1 zależy nie tylko od wpływu czynników genetycznych, ale również od właściwej podaży insuliny, którą najlepiej reguluje metoda intensywnej insulinoterapii, zapewniając prawidłowe stężenia IGF-1 i jego białek wiążących. Chorzy na cukrzycę, u których stężenia IGF-1 są obniżone, mogą osiągnąć wzrost w granicach normy dla wieku dzięki substytucji insuliny na poziomie zapewniającym prawidłowe stężenia IGFBP-1. Warunkują one odpowiednią bioaktywność IGF-1.

[ Dodano: Sob 21 Lis, 2009 21:54 ]
ja sie nie znam na cukrzycie i nie jestem lekarzem ale to mam z internetu moze ci pomogłem
quara99 - Wto 24 Lis, 2009 17:20
Temat postu:
ja tam nic z temgo nie kumam...a na twoje pytanie w takim razie raczej nie odpowiem ;] Ale Simon chyba ci pomógł ;D

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group