Dzieci OnLine

Psychologia - Kierunek psychologia

Maziak - Sro 27 Maj, 2009 15:23
Temat postu: Kierunek psychologia
Czy ktoś się orientuje albo jest na studiach psychologicznych?
Bardzo mnie to pasjonuje i może jakieś ciekawe materiały macie?
Generalnie chodzi o dyskusję na temat samej psychologii, o studiach i o tym kierunku.
Są jakieś odmiany? Może ktoś również się tym pasjonuje i ma ochotę podyskutować Wink
nasty_girl - Sro 27 Maj, 2009 17:03
Temat postu:
Masz 13 lat, jeszcze 5 razy pewnie zmienisz zdanie co do kierunku..

Sama w podstawówce chciałam iść na psychologię.. ba. Nawet w liceum chodziła mi ta myśl po głowie. Choć tylko jako alternatywę. A wyszło zupełnie inaczej.. nie marnuj czasu na takie rozmyślania, jeszcze będziesz miała czas, żeby się znudzić czytaniem o kierunkach, rekrutacji itd..
Anonymous - Sro 27 Maj, 2009 17:21
Temat postu:
ja mam zamiar iśc na architekturę a potem na architekturę wnętrz i może na ASP na fotografię....już teraz wybieram gimnazjum o pprofilu matematyczno-fizycznym bo i tak lepiej radze sobir z przdmiotami ścisłymi
Maziak - Sro 27 Maj, 2009 21:12
Temat postu:
ja wiem ze mi się 5 razy zmieni ale jak na razie mnie to bardzo inetersuje
violetLily - Sro 27 Maj, 2009 21:25
Temat postu:
Ja uwielbiam biologię/chemię, ale np. nie mogę sobie wyobrazić siebie jako lekarza. ;d
Dokładnie. Wszystko zmieni się jeszcze z 5 razy.
Słupek - Sro 27 Maj, 2009 21:32
Temat postu:
Może się zmieni, a może nie. Ja właściwie od początku gimnazjum nie zmieniłem swoich preferencji co do kierunku studiów (no, przez 10 minut myślałem o ekonomii, ale mi przeszło).
Maziak - Sro 27 Maj, 2009 21:35
Temat postu:
wiesz że ja tez myślałam o ekonomii?
A jaki preferujesz kierunek?
violetLily - Sro 27 Maj, 2009 21:36
Temat postu:
A można wiedziec co wybrałeś? ;]
Słupek - Sro 27 Maj, 2009 21:43
Temat postu:
Nie można. Ogłosiłem kiedyś na shoutboksie konkurs, który jest nadal aktualny. Dla tego kto zgadnie co wybieram - lizak. Odpowiedzi proszę nadsyłać tam, żeby nie zaśmiecać tematów.

A ekonomia to fajna nauka i zamierzam nadal zgłębiać ją na własną rękę, jednak na studia się nie zdecydowałem bo:
1) to co się teraz wykłada na uczelniach to w dużej mierze po prostu bzdury,
2) praca w czymś bankopodobnym mnie kompletnie nie interesuje, a do pracy naukowej chyba się nie nadaję (poza tym pieniądze z kariery na uczelni są marne).
Akacja12 - Sro 27 Maj, 2009 22:38
Temat postu:
violetLily napisał/a:
Ja uwielbiam biologię/chemię, ale np. nie mogę sobie wyobrazić siebie jako lekarza. ;d
Dokładnie. Wszystko zmieni się jeszcze z 5 razy.
Jest mnóstwo kierunków oprócz medycyny związanych z biologią/chemią, także myślę że nie będziesz miała problemu Smile sama się zastanawiam nad czymś w tym kierunku, ale wiem na pewno że nie medycyna Smile
Słupek - Sro 27 Maj, 2009 23:47
Temat postu:
Inżynieria biomedyczna wydaję się być urocza (przypomniało mi się - nad tym myślałem jakieś 5 minut).
violetLily - Czw 28 Maj, 2009 00:38
Temat postu:
Wiem Akacja Wink Po prostu uogólniłam właśnie to, że w medycynie nie potrafiłabym się odnaleźć. A co do inżynierii biomedycznej, to nie to. ;] Od razu przed oczami stanęły mi silikony xP
Maziak - Czw 28 Maj, 2009 08:55
Temat postu:
Słupek moja siostra jest na ekonomii i czasem pomagam jej przepisywać wykłady czy robić ściągi i to co oni tam piszą to tego się nie da ująć. Czarna magia. 35 stron a4 ściągi Rolling Eyes
nasty_girl - Czw 28 Maj, 2009 12:39
Temat postu:
Ekonomia.. miał być miły, lekki i przyjemny przedmiot zakończony łatwym egzaminem.. Skończyło się na wrednej babie z ćwiczeń i zadaniach, przy których narzeczony, po studiach ekonomicznych się za głowę łapał i do tej pory nie doszliśmy do tego, po cholerę nam te rzeczy.. Lubię ekonomię;///

Choć mój wydział ma w nazwie 'i ekonomii'.. A ja się bałam rzymu i innych przedmiotów.

Wybijcie sobie ekonomię z głowy.. ;p
Słupek - Czw 28 Maj, 2009 13:15
Temat postu:
Studiujesz na UWr? Toć to była jedyna uczelnia, którą ja w wypadku ekonomii brałem pod uwagę Smile Powoli robi się z tego mekka zwolenników szkoły austriackiej.
nasty_girl - Czw 28 Maj, 2009 13:56
Temat postu:
Si..
Maziak - Czw 28 Maj, 2009 14:40
Temat postu:
ja jak siedzę z siostrą i słyszę o macierzach iloczynów, kontaktach interpersonalnych i jakiś poziomach czegoś tam to ja mam dość xD
Słupek - Czw 28 Maj, 2009 14:51
Temat postu:
Bo to nie jest prawdziwa ekonomia, tylko matematyka stosowana. Ludzie co się bawią w takie rzeczy nie potrafili przewidzieć kryzysu w USA. W Internecie głośnym echem odbiła się debata Schiffa z Lafferem (napisy PL):
http://www.youtube.com/watch?v=DpHZ-c3kw98

Teraz wszyscy wiemy, że rację miał Peter Schiff, zwolennik austriackiej szkoły ekonomii, mało popularnej tak na świecie jak i w Polsce, ale bardzo cenionej przez prof. Kwaśnickiego, jego doktoranta M. Machaja i innych ludzi związanych z Kołem Naukowym Ogólnej Teorii Ekonomii na UWr.

http://mises.pl/ld/
Wciśnij to siostrze, sama też przeczytaj, a zobaczycie, że ekonomia może mieć sens :] Pewnie powiesz, że drogo, ale zawsze możesz sprawdzić czy jest w Twoim mieście KASE, tam pewnie chętnie ktoś pożyczy. Wykaz: http://austriacy.pl/
SIMON300195 - Pią 29 Maj, 2009 15:51
Temat postu:
ja prawdo podobnie idę na hotelarstwo albo na informatykę ktory kierunkek lepszy???
nasty_girl - Pią 29 Maj, 2009 15:52
Temat postu:
Hotelarstwo? Oczywiście, że informatyka..
Słupek - Pią 29 Maj, 2009 15:55
Temat postu:
Turystyka i hotelarstwo to taki kierunek, który wykłada się na podrzędnych prywatnych szkółkach, dla ludzi, którzy nie wiedzą co ze sobą zrobić, a potrzebują papierka. Z drugiej strony, jak Cię babranie się w kodzie nie interesuje, to informatykę też sobie odpuść.
nasty_girl - Pią 29 Maj, 2009 17:20
Temat postu:
Ee tam, turystyka fajna jest:d W moim mieście jest PWSZ - na dzienną biorą każdego jak leci. Ciekawa jestem ilu z tych tysiąca/dwóch absolwentów rocznie pracuje w zawodzie biggrin
Słupek - Pią 29 Maj, 2009 18:09
Temat postu:
Turystyka zarobkowa się liczy? :]
SIMON300195 - Sob 30 Maj, 2009 14:59
Temat postu:
ej a trudne są zajęcia w liceum ???
nasty_girl - Sob 30 Maj, 2009 15:13
Temat postu:
W stosunku do podstawówki oczywiście, że tak..
SIMON300195 - Sob 30 Maj, 2009 16:12
Temat postu:
dzięki za takie wielkie info (podałaś niepelną infor)

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group