Dzieci OnLine

Z życia szkoły... - Niemiecki

trinithi013 - Pią 13 Cze, 2008 18:17
Temat postu: Niemiecki
od przyszłego roku szkolnego będę zmuszona uczyc sie niemca.
Mam dużo wątpliwości i obaw co do tego języka;boję się że nie będę potrafiła go załapać i wogóle że będzie staraaaasznie;może mi nie wychodzić i wtedy będę dostawać same pały i niezdam....i..... Sad :[
A jak było u was ??? też w gim musicieliście się zacząć uczyć niemieckiego????
I jak wam poszło?>
Akacja12 - Pią 13 Cze, 2008 18:22
Temat postu:
Jej spokojnie... jak tak się boiisz możesz sobie kupić samouczek i w wakacje troszkę potrenować. Uczyłam się w gimnazjum, ale zrezygnowałam bo miałam beznadziejną nauczycielkę.
Słupek - Pią 13 Cze, 2008 21:48
Temat postu:
Paskudny język, po 5 latach nic nie umiem Smile Mimo to, nigdy nie miałem na koniec roku niżej niż 3. Bardzo wątpliwe, żebyś trafiła na jakiegoś wybitnie wymagającego nauczyciela, który chciałby Cię za wszelką cenę oblać.

Masz ten niemiecki jako obowiązkowy czy dodatkowy (tj. zmusza Cię system czy rodzice Mr. Green)?
PotworAreturn - Pon 16 Cze, 2008 13:32
Temat postu:
ja sie uczylam 8 lat i rowniez nic nie umiem a mialam same 5/6 ;] nauczyciele z niemieckiego zazwyczaj jacys tacy luzaccy sa ;]
Almycha - Wto 24 Cze, 2008 14:22
Temat postu:
Ja się uczę rok i nawet nie umiem powiedzieć jak mam na imię, a na koniec roku miałam bez problemu 5 Smile. Będzie dobrze;). Zawsze możesz poprosić mamę o korepetycje, albo tak jak napisała Akacja12 - kupić sobie samouczek i sobie ćwiczyć w wakacje Smile
CHoCoLaTE - Wto 24 Cze, 2008 16:29
Temat postu:
Almycha napisał/a:
Ja się uczę rok i nawet nie umiem powiedzieć jak mam na imię, a na koniec roku miałam bez problemu 5

Mam tak samo xd
Z tego co tu napisaliście wynika, że żaden nauczyciel niemieckiego nie umie nauczyć ;| ;d
Słupek - Wto 24 Cze, 2008 17:03
Temat postu:
"Ich heisse Jacek.", względnie "Ich bin Jacek".

I ja za takie zdolności mam w tym roku tylko 4? :'(
PotworAreturn - Sro 25 Cze, 2008 10:36
Temat postu:
CHoCoLaTE napisał/a:
Almycha napisał/a:
Ja się uczę rok i nawet nie umiem powiedzieć jak mam na imię, a na koniec roku miałam bez problemu 5

Mam tak samo xd
Z tego co tu napisaliście wynika, że żaden nauczyciel niemieckiego nie umie nauczyć ;| ;d

Tu sie nie zgodze, w gimnazjum mialam nauczycielske, ktora w ciagu 3 lat od poziomu Ïch bin..." przerobila z nami material maturalny (na poziomie rozszerzonym). I wtedy jako tako umialam ten jezyk. Niestety po gimnazjum poszlam do liceum, gdzie jako jezyk realizowany na poziomie rozszerzonym wybralam angielski (bo 2 sie nie dalo) i znowu lekecje zaczely sie od odmiany czasownika "sein"... W ciagu trzech lat cofnelam sie w rozwoju i nie potrafie juz teraz prawie nic ;]
nasty_girl - Sro 25 Cze, 2008 13:35
Temat postu:
Zależy od szkoły, uczniów. Zazwyczaj, jeżeli jest to drugi język, uczony od podstaw nauczyciele bardziej na luzie go traktują. Tak samo mają Ci, którzy uczyli się wcześniej niemieckiego, a nagle każą im angielskiego. Mają z tym problem, itd, a nauczyciele nie wymagają tak wiele. Chyba, że trafi się grupa o zdolnościach językowych ;p
Pink Panter14 - Pon 14 Lip, 2008 14:04
Temat postu:
Ja niestety od 4 klasy podstawówki(bo od tego czasu mamy niemiecki) mam taką głupią nauczycielkę, że szkoda słów. Nic kompletnie nas nie nauczyła, ja sama uczę się w domu, z płyt, książek, etc. Wększość klasy nie potrafi powiedzieć ,,jestem" bo niemiecku, a mają na koniec 5 i 6...
gedeon - Pon 21 Lip, 2008 23:02
Temat postu:
Wow... duze wspolczucia. Pamietam jak musialem uczyc sie niemieckiego i ... byla to dla mnie droga przez meki. nie znosilem tego jezyka i to niestety po latach widac, bo mimo kilku lat nauki umiem powiedziec jedynie: "mein got das ist płot" Smile

No ale wszystko jest kwestia nastawienia... trzeba myslec pozytywnie Smile

Pozdrowienia i powodzenia

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group