Dzieci OnLine

OFF-TOP - Z tematu o Zespole Marfana

shabowy - Pon 02 Lip, 2007 16:55
Temat postu:
acha,teraz rozumiem Wink
Kasia - Nie 18 Lis, 2007 10:20
Temat postu:
a ja myslę ze to może sie jednak komus przydać!
Anonymous - Nie 18 Lis, 2007 11:20
Temat postu:
Ten temat zamieściła osoba z taką właśnie dolegliwością.
cropper - Nie 18 Lis, 2007 12:47
Temat postu:
Dobra no ale... o co chodzi? po co mi to? Dzieci co to mają raczej tego forum nie czytają ani ich rodzice? Baaaaardzo mi to przeszkadza. Za chwile założe temat pod tytułem: Grypa- objawy i przyczyny.
Anonymous - Nie 18 Lis, 2007 15:48
Temat postu:
Ja o menopauzie, może być? Smile Choć daleko do tego dzieciom z forum, ale zawsze się może przydać ;d
smoczek250 - Nie 18 Lis, 2007 16:21
Temat postu:
cropper napisał/a:
Dobra no ale... o co chodzi? po co mi to? Dzieci co to mają raczej tego forum nie czytają ani ich rodzice? Baaaaardzo mi to przeszkadza. Za chwile założe temat pod tytułem: Grypa- objawy i przyczyny.

a jakie są przyczyny?Razz bo tego właśnie nie wiem:P
Tak, to zaśmeica forum. Zaś jakby było dla rodziców to by nie zaśmiecało tylko pomagało..

ALE JA MĄDTY JESTEM <lol> Surprised
Laki - Nie 18 Lis, 2007 16:44
Temat postu:
cropper napisał/a:
Dobra no ale... o co chodzi? po co mi to?

Świat nie kręci się wokół Ciebie. Ktoś akurat z tą chorobą mógłby się tu znaleźc nie wiedząc o tym i z takim zamiarem Nikita zapewne stworzyła ten temat i nie rozumiem w czym wszyscy macie problem?
cropper - Nie 18 Lis, 2007 18:21
Temat postu:
No wow. Dziecko zauważyło że tak ma. Wchodzi se na jakieś forum A tu czyta jakie są objawy widzi je u siebie i co? Zyło se w spokoju a teraz zdaje se sprawe że może umrzeć w każdej chwili. Fajnie co? Bajer. A przyczyny grypy to Wyziębienie no i oczywiście wirusy czy tam bakterie, nie pamiętam ;p
smoczek250 - Nie 18 Lis, 2007 18:48
Temat postu:
cropper no widzisz. Ona zna objawy a ty nie:p
cropper - Nie 18 Lis, 2007 18:54
Temat postu:
Lol te dzieci nie wiedzą o tym. Żyją w miare normalnie, cieszą się bawią. wchodzą na forum czytają i ich życie lega w gruzach. potem tracą nadzieję. Dzieci nie są głupie (lol)
smoczek250 - Nie 18 Lis, 2007 19:13
Temat postu:
cropper napisał/a:
Lol te dzieci nie wiedzą o tym. Żyją w miare normalnie, cieszą się bawią. wchodzą na forum czytają i ich życie lega w gruzach. potem tracą nadzieję. Dzieci nie są głupie (lol)

- Zgadzam się

Dziecko żyje normalnie. Wchodzi na forum, czyta i patrzy na swoje ciało (ja to samo zrobiłem wieć na bang tak ktos zrobi) I puźniej chodzi i myśli "zaraz zdechne jak prawdziwy pies" Dla mnie powinno być to usunięte.
Monik - Nie 18 Lis, 2007 19:28
Temat postu:
Szkoda mi Was, wiecie?
Laki - Nie 18 Lis, 2007 19:32
Temat postu:
Ile masz Crooper lat? Bo po prostu czytając w/w wypowiedzi omal się nie posikałem.
smoczek250 - Nie 18 Lis, 2007 19:58
Temat postu:
Ja tak zareagowałem. Jakbym rozpoznał u siebie jakąś z tych rzeczy to odrazu przyszło by mi do głowy czy choruje na to czy nie. wiedz nie rozumiem wypowiedzi Moniki
Monik - Nie 18 Lis, 2007 20:03
Temat postu:
No i dobrze, zareagowałbyś tak i jeśli wykryłbyś tą chorobę, to może i życie nie byłoby już najlepsze, ale lepiej zacząć leczyć coś jak najwcześniej, niż w nieświadomości czekać na pierwsze drastyczne objawy i śmierć.
Słupek - Nie 18 Lis, 2007 20:23
Temat postu:
Chyba po to ktoś wymyślił bilansy, by takie choroby wykrywać. Od diagnozowania chorób dziecięcych są lekarze-pediatrzy, a nie dzieciaki z podstawówki.
smoczek250 - Pon 19 Lis, 2007 12:26
Temat postu:
Monik napisał/a:
No i dobrze, zareagowałbyś tak i jeśli wykryłbyś tą chorobę, to może i życie nie byłoby już najlepsze, ale lepiej zacząć leczyć coś jak najwcześniej, niż w nieświadomości czekać na pierwsze drastyczne objawy i śmierć.

z tym sie też zgodzę. Ale czy nie lepiej aby rodzice sprawdzali te wady? Wtedy dla dziecka był by to mały szok. A nie. A dziecko puźniej by sie zastanawiało jak powiedzieć mamie. Uciekało by z w-f
Bożena - Pon 19 Lis, 2007 14:26
Temat postu:
Słupek świetnie podsumował ten temat, więc go zamykam.
Od diagnozowania i leczenia są lekarze. Takie posty mogą wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Dzieci zaczną dopatrywać się u siebie czegoś, czego nie ma i mogą bardzo różnie zareagować.
Za kolejne posty z cyklu "Poszukaj u siebie takich objawów", wchodzenie w kompetencje rodziców i lekarzy, rady dotyczące przyjmowania leków na zasadzie "dla mnie pomogło..." będą skutkowały ostrzeżeniem bez wcześniejszego upomnienia.
Nikita - Pon 19 Lis, 2007 15:01
Temat postu:
Tak, Słupek. Większość lekarzy w Polsce nie ma pojęcia czym jest Zespół Marfana.

Bardzo ważne jest docieranie z informacjami o zespołach genetycznie uwarunkowanych do osób, które są nimi dotknięte, a nic o nich nie wiedzą, (albo wiedzą niewiele) zamieszczanie różnorodnych informacji nt. choroby i osób nią dotkniętych w środkach masowego przekazu.
Dzięki zamieszczonym nformacjom w Internecie, w mediach - ukazywało się kilka audycji radiowych, telewizyjnych, a także artykułów w prasie o zespole Marfana i innych zespołach marfanopodobnych dowiedziało się sporo osób.

Wczesne wykrycie tego schorzenia jest bardzo ważne, a żadne bilanse przeprowadzone w szkołach tego nie wykryją, bo wiedza polskich lekarzy jest znikoma.
smoczek250 - Pon 19 Lis, 2007 19:03
Temat postu:
Bożena napisał/a:
Słupek świetnie podsumował ten temat, więc go zamykam.
Od diagnozowania i leczenia są lekarze. Takie posty mogą wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Dzieci zaczną dopatrywać się u siebie czegoś, czego nie ma i mogą bardzo różnie zareagować.
Za kolejne posty z cyklu "Poszukaj u siebie takich objawów", wchodzenie w kompetencje rodziców i lekarzy, rady dotyczące przyjmowania leków na zasadzie "dla mnie pomogło..." będą skutkowały ostrzeżeniem bez wcześniejszego upomnienia.

Eee ty go lepiej podsumowałeś. "Takie posty mogą wyrządzić więcej szkody niż pożytku." To zdanie mi sie podoba.

[ Dodano: Pon 19 Lis, 2007 18:06 ]
Nikita napisał/a:

Wczesne wykrycie tego schorzenia jest bardzo ważne, a żadne bilanse przeprowadzone w szkołach tego nie wykryją, bo wiedza polskich lekarzy jest znikoma.

A twoja jest duża... . A co do tego kawałka tekstu "Wczesne wykrycie tego schorzenia jest bardzo ważne" czy można takie coś wyleczyć? Skoro jest ważne wczesne wykrycie?
Nikita - Pon 19 Lis, 2007 20:04
Temat postu:
Nie, nie można wyleczyć. Ale wczesne rozpoznanie i właściwe postępowanie z osobami dotkniętymi Zespołem Marfana jest niezwykle istotne dla ich zdrowia, ponieważ osoby te wymagają intensywnej opieki, wszechstronnego leczenia i regularnej, intensywnej rehabilitacji. Odpowiedni tryb życia pozwala uniknąć postępowania tej choroby, a nawet śmierci.

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group