Dzieci OnLine

Z życia szkoły... - szkoła plastyczna...

Kacza - Sro 24 Paź, 2007 18:36
Temat postu: szkoła plastyczna...
Szkoła plastyczna.
Różne opinie.Niektórzy mówią, że idą tam ludzie z pasją,albo ci którzy nie mieli gdzie iść.
Chodzi ktoś?Jak tak,to gdzie?
Jakie trzeba spełnić i warunki aby się dostać?(chodzi mi o liceum)
CHoCoLaTE - Sro 24 Paź, 2007 20:12
Temat postu:
Moja kumpela poszla wlasnie do 1 licuem do plastyka.
Musiala napisac jakis test i go zdac, i narysowac 10 rysunkow, ktore beda sie podobac jakiejs osobie oceniajacej ;P I tak sie dostala do tej szkoly. Ale pod koniec polrocza robia przeglady prac i jesli czyjes prace nie podobaja sie tej calej radzie to wywalaja go ze szkoly ;|
nasty_girl - Sro 24 Paź, 2007 23:20
Temat postu:
Chodzi Ci o liceum? Wiesz, na studia są wymagania, więc ktoś bez talentu się nie dostanie, z liceum jest to łatwiejsze, ale jeżeli nie potrafi się malować to po co taka szkoła i jak sobie w niej poradzić? Zależy jaka szkoła, niektóre mają wymagania, inne chcą pieniędzy, w innych wystarczą oceny i wyniki testu..
Monik - Czw 25 Paź, 2007 19:32
Temat postu:
Siostra przyjaciółki chodziła, więc wiem, że podobno strasznie niski poziom nauczania przedmiotów takich jak matma, polski czy inne "podstawowe" jest w plastykach.
Marcia10 - Czw 25 Paź, 2007 20:03
Temat postu:
To juz nie dla ciebie, kujonku.

Narysowalas jeden czy dwa ladne rysunki, kupilas miekki olowek i stwierdzilas tak nagle ze idziesz do szkoly plastycznej?

To bylo do przewidzenia...
opętana - Czw 25 Paź, 2007 23:15
Temat postu:
Jasne, idą Ci co nie mają gdzie iść. Buhehe, nie wiesz, ze do plastyka są egzaminy pierw? nie przyjmują każdego, co nie wie gdzie iść. trzeba mieć talent.
nie wiem tylko jaka jest przyszlosc po plastyku, owszem jakieś ASP czy coś. I co potem? obrazy na ulicy bedzie sie malowało? nieeee lipa
Akacja12 - Pią 26 Paź, 2007 00:03
Temat postu:
Ej. To jest ASP, SZTUKA. Rzecz wyższa niż inne nauki, więc może trochę szacunku ?
Kacza - Pią 26 Paź, 2007 12:38
Temat postu:
Marcia10 napisał/a:
To juz nie dla ciebie, kujonku.

Narysowalas jeden czy dwa ladne rysunki, kupilas miekki olowek i stwierdzilas tak nagle ze idziesz do szkoly plastycznej?

To bylo do przewidzenia...

Narysowałam wiele rysunków.
Szkołę mam.I jak będę chciała to się dostane.
Tak.Ci ktorzy nie mieli gdzie isc.
Bo są "dobrzy"z plastyki ale nie z innych przedmiotów.
Czyżbys Martusiu byla zazdrosna o oceny?
Słupek - Pią 26 Paź, 2007 16:05
Temat postu:
Cytat:
Ej. To jest ASP, SZTUKA. Rzecz wyższa niż inne nauki, więc może trochę szacunku ?

Udowodnij Smile
opętana - Pią 26 Paź, 2007 21:53
Temat postu:
Akacja12 napisał/a:

nie ?
AŚKA - Sob 27 Paź, 2007 11:04
Temat postu:
heh... Ci co nie mają gdzie iść to bym powiedziała, że idą do zawodówki... szkoła plastyczna to raczej miejsce dla osób z pasją, artystów... :]
Ninka - Sob 27 Paź, 2007 14:48
Temat postu:
Cytat:

Smile Widzę, że się znacie Laughing

Cytat:
Narysowalas jeden czy dwa ladne rysunki, kupilas miekki olowek

Od tego się zaczyna...

A co do dostania się do szkoły plastycznej nie wystarczy mieć chęci i ambicji trzeba dużo rysować i dużo zakuwać, bo jak już inni pisali w plastyku jest kiepski pziom nauczania z innych przedmiotów
opętana - Sob 27 Paź, 2007 15:03
Temat postu:
AŚKA napisał/a:
heh... Ci co nie mają gdzie iść to bym powiedziała, że idą do zawodówki...

no juz, 10 razy... matko... co wy wygadujecie
Kacza - Sob 27 Paź, 2007 16:18
Temat postu:
Ninka napisał/a:
Cytat:

Smile Widzę, że się znacie Laughing

Tak znamy.A Marta jest zazdrosna.O wszystko.I uje się jak typowa nastolatka która wyładowuje swoje frustracje na innych.
Ale temat o czym innym.W sumie chciałam się dowiedziec bo kolezanka mi powiedziała że tam faktycznie chodzi bardzo duzo osob ktore maja talent ,ale inne przedmioty u nich "leżą".
Shaunri - Sob 27 Paź, 2007 17:55
Temat postu:
Dziewczęta - proszę, jak chcecie to walki kociaków zróbcie na ulicy. Dostaniecie jeszcze trochę grosza za inwencję.

Fakt jest taki że ludzie którzy nie mają gdzie iść idą aktualnie na studia humanistyczne, a nie do plastyka. Do plastyka trzeba za dużo umieć i zbyt wysokie są wymagania.

Do zawodówki również nie idą ludzie którzy nie mają gdzie iść - szczególnie w dzisiejszych czasach. Na szczęście powoli wyplenia się ta głupia idea myślenia "zawodówka = bezrobocie, studia = uber praca".
nasty_girl - Sob 27 Paź, 2007 20:27
Temat postu:
Studia humanistyczne, ha. Żebyś widział, jakie są wysokie progi na studia humanistyczne (dziennikarstwo, filologia, prawo, psychologia), wiadomo, są szkoły prywatne, ale w sumie do szkoły prywatnej, możesz sobie na każdy kierunek pójść, więc wiedza nie gra tu roli.
Słupek - Sob 27 Paź, 2007 20:38
Temat postu:
Na psychologię chyba biologię trzeba zdać, więc to takie nie bardzo humanistyczne. A na prawo idą raczej ludzie ambitni. Inna rzecz to taka filologia, nie wierzę, żeby ciężko było tam się dostać.

Zresztą, najważniejsze to nie dostać się, tylko potem się utrzymać (na PG połowa odpada po I semestrze).
Shaunri - Nie 28 Paź, 2007 00:51
Temat postu:
nasty - Odrzucając bajeczki o wysokich progach na humanistycznych studiach bądźmy realistami. Na nie idzie 1% ludzi "humaniści z powołania" a reszta idzie "A bo gdzie mam iść?".

Oczywiście nie mówimy o wszystkich studiach humanistycznych - takich jak w/w prawo. Jednak wszelkie filologie, ekonomie czy dziennikarstwa lub socjologie? Oj, dziewczyno, takim socjologiem to Ja dzisiaj mogę być : )

PS: Tak, śmiech mnie bierze jak słyszę że ktoś na maturze zdawał WOS i historię.
Słupek - Nie 28 Paź, 2007 10:26
Temat postu:
Co do poziomu uczniów zdających WOS:
Cytat:
Nawet zadania testowe, z pytaniami do wyboru, sprawiały kłopot. Oto przykład: kto z wymienionych - Fryderyk Nietzsche, Jean-Jacques Rousseau, Ludwik Gumplowicz czy Karol Marks głosił teorię zakładającą powstanie państwa w wyniku walki klas? Poprawnie wskazał Marksa tylko co drugi uczeń!

http://airbot.net/forum/index.php?action=vthread&forum=6&topic=143
Wywiad wisiał kiedyś na gazeta.pl, ale Google wypluł mi tylko to.
nasty_girl - Nie 28 Paź, 2007 11:26
Temat postu:
Matura z WOSu owszem jest łatwa, trudno jej nie zdać, jednak żeby dobrze zdać trzeba się sporo pouczyć, bez żadnego powtórzenia, na maturze próbnej z WOSu miałam 66%, więc to dobry wynik, jednak chciałabym mieć ok. 90, a jednak do tego trzeba się przyłożyć, chociażby z powodu testu, i dobrej argumentacji w wypracowaniu. Teksty źródłowe, to już kwestia umiejętności ;p

Ha, czyli wg tego co podałeś, jestem powyżej średniej, bez żadnych powtórek, no czyli jest bardzo dobrze Wink A z podstawową, to fakt, każdy głupi chyba ją zda, no tylko kogo satysfakcjonuje te 30-40 %?
Słupek - Nie 28 Paź, 2007 11:54
Temat postu:
A ilu maturzystów NIE idzie na studia?
Tremere - Sro 31 Paź, 2007 15:07
Temat postu:
ja jestem w liceum plastycznym i szczerze mówiąc nie polecam. przynajmniej w moim olsztynskim poziom jest zalosny, jestem teraz w 4 klasie i wlasciwie nie odczuwam roznicy miedzy gimnazjum.

fakt faktem ze jest nacisk na przedmioty artystyczne i historie sztuki, ale nie wiem jak mlodsze roczniki maja zamiar zdawac mature np. z matmy :} to jest impossible.
u mnie w szkole są egzaminy wstepne z rzezby, rysunku i malarstwa + rozmowa kwalifikacyjna. ja dostalam sie dzieki rozmowie tak naprawde, bo gadalam z nauczycielami przez dobre 15 minut =d

i jestem na reklamie wizualnej. ceramika to jełopy =d
jezeli chcesz cos wiecje wiedziec to pisz ;d
Kacza - Czw 01 Lis, 2007 09:37
Temat postu:
W sumie jednak lepiej chyba by było iść do jakiegoś innego liceum a swoje zainteresowania rozwijać na pozalekcyjnych zajęciach.
Shaunri - Czw 01 Lis, 2007 10:36
Temat postu:
Jeśli to twoje zainteresowania - tak.

Jeśli wiążesz z tym przyszłość - nie.
Tremere - Czw 01 Lis, 2007 12:53
Temat postu:
jeżeli chcesz iść na ASP to masz marne szanse po plastyku, bo plastyk zamyka horyzonty. robisz tak jak każą ci robić, żadna w tym frajda. mało osób po lsp dostaje sie na Asp, wiecej jest studentow po niezaleznych liceach.
jeżeli chcesz podszkolić umiejętności + wiedzę artystyczną to mozesz isc, masz taki sam wybór studiow po plastyku jak po kazdej innej szkole.
nasty_girl - Pią 02 Lis, 2007 10:24
Temat postu:
No ale matura z historii sztuki powinna być po tej szkole żadnym problemem, prawda?
Tremere - Sob 03 Lis, 2007 13:10
Temat postu:
zależy, ja przez 2 lata miałam super nauczycielkę od hs, ale odeszla w rok temu i dali nam beznadziejna. wiekszosc miala na koniec 5 i 6, zero przerobionego materialu a matury z hs nie zdalo 11 osob. to duzo, biorac pod uwage ze są tylko 2 klasy po 23 osoby.

w tym roku mam nowa nauczycielke i mam nadzieje ze uda mi sie zdac mature z hs, ale tak naprawde to WSZYSTKO zalezy od nauczyciela.
pewne materialy na hs sa niedostepne dla uczniow a wymagane na maturze, wiec tylko nauczyciel moze nam je zalatwic. =d
nasty_girl - Sob 03 Lis, 2007 17:16
Temat postu:
Czyli po prostu w twojej szkole jest ogólnie niski poziom..
Tremere - Nie 04 Lis, 2007 03:16
Temat postu:
jak w każdym plastyku, jeździmy razem na plenery rzeźbiarskie/malarskie z innymi PLP z kraju i raczej dużo się nie różni.

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group