Dzieci OnLine

Z życia szkoły... - Nowy minister edukacji?!?!

nasty_girl - Wto 14 Sie, 2007 00:27
Temat postu: Nowy minister edukacji?!?!
Coś mnie ominęło chyba. Wreszcie nadszedł czas, ale.. kiedy, jak, dlaczego? Sam zrezygnował, czy może z powodu rozpadu koalicji go wyrzucili, bo prawdę mówiąc nic nie słyszałam..

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,4387498.html?skad=rss
Słupek - Wto 14 Sie, 2007 00:34
Temat postu:
PiS wszystkich koalicyjnych ministrów się pozbył.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ryszard_Legutko
Podobno całkiem rozsądny człowiek z niego. Jeszcze się nie spotkałem z żadną negatywną opinią.
Shaunri - Wto 14 Sie, 2007 09:46
Temat postu:
Legutko to cieć - Kolejny ministerialny słupek (Słupek w sensie innym niż myślisz słupku : ) ), czyli będzie to co było przed Giertychem.
Akacja12 - Wto 14 Sie, 2007 10:24
Temat postu:
Ale jest z PiSu. Więc chyba nie będzie fajnie.
Anonymous - Wto 14 Sie, 2007 11:07
Temat postu:
Żegnamy wujka Romka.
Witamy Rysia.
Słupek - Wto 14 Sie, 2007 12:34
Temat postu:
To i tak niewielka różnica, kto teraz został ministrem. Raczej nic nowego nie wprowadzi przed końcem kadencji, rozporządzeń Giertycha nie wycofa, a w przyszłym roku szkolnym i tak go nie będzie. Przecież nie będą długo trzymać rządu mniejszościowego. Wybory na wiosnę to już raczej pewnik.
nasty_girl - Wto 14 Sie, 2007 12:46
Temat postu:
wiosnę? dopiero.. ja już wszystko wiem, zły, niedobry, ale i tak pewnie Giertycha w głupocie nie pobije, nie ma szans.
Shaunri - Wto 14 Sie, 2007 13:50
Temat postu:
Nie zaczynajcie tylko kolejnych rozmów o czymś, o czym nie macie zielonego pojęcia : )
nasty_girl - Wto 14 Sie, 2007 15:09
Temat postu:
?? Może i jest to polityk PISu, ale mimo wszystko cieszę się, że ministrem edukacji nie będzie już Roman..
Akacja12 - Wto 14 Sie, 2007 17:41
Temat postu:
W sumie Giertych ma trochę tam poczucie humoru, a jak czasem się patrzy na polityków z PiSu, to już z tym trudno.

No i coś robił. Fakt że może po to żeby zwrócić na siebie uwagę, ale to zawsze lepsze niż nic.
nasty_girl - Wto 14 Sie, 2007 17:45
Temat postu:
Patrząc z perspektywy tegorocznej maturzystki, która nie wie jaką będzie pisać i na jakich zasadach maturę, i czy te zasady nie zmienią się pod koniec kwietnia, czy też w maju, to ja naprawdę podziękuję za takie "robienie czegoś'
Monik - Wto 14 Sie, 2007 17:56
Temat postu:
Akacja12 napisał/a:
W sumie Giertych ma trochę tam poczucie humoru

Taaak, zabawny był pomysł z zaliczeniem religii do średniej (w końcu będzie się wliczać czy nie? sama nie wiem) i wprowadzeniem mundurków =='

Najlepiej by było, gdyby ten nowy nic nie robił : D Najwyżej mógłby wycofać to, co Giertych namieszał ^^
Akacja12 - Wto 14 Sie, 2007 18:14
Temat postu:
Dlaczego ma nic nie robić ? Powinien wycofać religię ze szkół.
Monik - Wto 14 Sie, 2007 18:24
Temat postu:
Akacja12 napisał/a:
Dlaczego ma nic nie robić ?

Bo jak się rozpędzi, to narobi tyle szkód, co Giertych, który jak się zabrał za szkoły to poprzewracał do góry nogami i praktycznie gdyby wszystkie Jego pomysły zostały zrealizowane to mielibyśmy w budzie średniowiecze...
Shaunri - Wto 14 Sie, 2007 18:50
Temat postu:
Aktualnie system szkolnictwa jest taki, że lepiej cofnijmy się o jakieś 10-20 lat, będzie lepiej.

Monik - Poszerz swoją wiedzę, zanim coś powiesz, bo jak już powiesz, to nie wiadomo z której strony patrzeć.
Monik - Wto 14 Sie, 2007 19:00
Temat postu:
Shaunri napisał/a:
Poszerz swoją wiedzę, zanim coś powiesz, bo jak już powiesz, to nie wiadomo z której strony patrzeć.

Jak to? Przecież chciał żeby religia wliczała się do średniej (no, to może nie jest coś sprzed lat, ale dobra), wprowadził mundurki, chciał też podzielić szkoły (czy klasy, nie pamiętam) na żeńskie i męskie. Mało?
CHoCoLaTE - Wto 14 Sie, 2007 20:02
Temat postu:
Monik napisał/a:
Przecież chciał żeby religia wliczała się do średniej (no, to może nie jest coś sprzed lat, ale dobra),

I mało tego... Ci, którzy mają inną wiarę i nie chodzą na religię będą mieli inny przedmiot. Nie pamiętam jak to się zwało, ale coś takiego jak etykieta xD To raczej jest sprzed lat ;P
Nikita - Wto 14 Sie, 2007 20:19
Temat postu:
Chyba etyka.

Nie ma co liczyć na wycofanie mundurków ze szkół. Na razie żadnych zmian nie wprowadzi nowy minister.
CHoCoLaTE - Wto 14 Sie, 2007 20:30
Temat postu:
Nikita napisał/a:
Chyba etyka.

Nie wiem ^^ Wiem tylko, ze beda sie tam uczyc m.in. jak ulozyc sztucce itp. na stole xD
Akacja12 - Wto 14 Sie, 2007 20:54
Temat postu:
Nie ? Etyka nie jest o układaniu sztućców na stole.

Tylko że dawniej religia była w kościołach - a nie w szkołach Monik.

Przynajmiej chciał się trochę rozprawić faktycznie z przemocą w szkołach (fakt że złymi metodami, ale to inna sprawa), czego inni ministrowie raczej nie robili.
nasty_girl - Wto 14 Sie, 2007 21:05
Temat postu:
W szkołach już jest etyka, tylko nie jest obowiązkowa, więc nie wszystkich, układanie sztućców, dobre sobie.
Shaunri - Wto 14 Sie, 2007 21:24
Temat postu:
Przynajmiej chciał się trochę rozprawić faktycznie z przemocą w szkołach (fakt że złymi metodami, ale to inna sprawa)

Ziew, jesteście żałośni : ), ale lubię was słuchać : )
nasty_girl - Sro 15 Sie, 2007 10:43
Temat postu:
chcieć, to naprawdę za mało
stefcio - Sro 15 Sie, 2007 11:29
Temat postu:
Cytat:
Taaak, zabawny był pomysł z zaliczeniem religii do średniej (w końcu będzie się wliczać czy nie? sama nie wiem) i wprowadzeniem mundurków ==

Istne średniowiecze.

Co kojarzy Ci się z wyrazem "średniowiecze"?
Monik - Sro 15 Sie, 2007 12:19
Temat postu:
stefcio napisał/a:
Istne średniowiecze.

Co kojarzy Ci się z wyrazem "średniowiecze"?

Jejku, ale się doczepiliście tego mojego posta ;p Tak jakbyście byli jacyś niedorozumni, żeby nie domyślić się, o co mi chodziło.
Nikita napisał/a:
Chyba etyka.

Też mi się wydaje, że to etyka.
ewamarchewa - Sro 15 Sie, 2007 14:33
Temat postu:
Etyka, etyka. Ale układanie sztućców? Razz
Słupek - Sro 15 Sie, 2007 17:24
Temat postu:
Etyka, etykieta, co za różnica? Smile

A ja Wam powiem, że jak już ta etyka gdzieś jest, to bardzo często prowadzona przez katechetę albo wychowanka jakiejś katolickiej uczelni, więc wybór w sumie żaden.
U mnie w szkole jest etyka (nawet nie wiem kto prowadzi, więc nie wiem czy to potwierdza w/w), ale w jakichś śmiesznych godzinach i nie znam nikogo, kto by na nią chodził.
Akacja12 - Czw 16 Sie, 2007 20:18
Temat postu:
No bo powinni zrobić w czasie religii, a nie gdzieś po południu albo w czasie innych lekcji, bo to nie ma sensu.
Nikita - Pon 20 Sie, 2007 08:01
Temat postu:
Dyskusja rozstrzygnięta. Nowy minister edukacji nie chciał, aby religia, czyli przedmiot nadobowiązkowy był wliczany do średniej ocen, ale zdecydowana inaczej.
Akacja12 - Pon 20 Sie, 2007 09:52
Temat postu:
A gdzie konstytucja ? ;/
ewamarchewa - Pon 20 Sie, 2007 10:51
Temat postu:
No i właśnie rząd akceptuje, ale Trybunał i tak to wszystko anuluje. I religia nie będzie wliczana do średniej, jestem tego prawie pewna.
Nikita - Pon 20 Sie, 2007 11:38
Temat postu:
Nie byłabym tego taka pewna.
Shaunri - Pon 20 Sie, 2007 11:38
Temat postu:
A niech sobie będzie. Psa to zmieni : )
nasty_girl - Pon 20 Sie, 2007 16:44
Temat postu:
A gdzie tolerancja religijna?
Shaunri - Pon 20 Sie, 2007 19:06
Temat postu:
Tolerancja jaka? O czym Ty mówisz? Kraj ma swoją religię i tolerancja jest nikła : )

Indoktrynacja wszędzie, w prasie, telewizji, szkole, na ulicy... Pobudka? : )
Słupek - Pon 20 Sie, 2007 21:25
Temat postu:
Kraj ma swoją religię? CJK? Mamy konstytucyjny rozdział Kościoła od państwa, a swoje świątynie odwiedza regularnie mniej niż połowa "katolików".

[ Dodano: Pon 20 Sie, 2007 20:31 ]
Zresztą, my tu o religii w średniej, a w Szkocji już podporządkowali edukację mniej popularnej, ale głośniejszej od katolicyzmu religii:
http://www.pardon.pl/artykul/2296/nie_ucza_o_holokauscie_by_nie_urazic_muzulmanow
W ogóle Szkocja robi się krajem idiotycznie rozumianej tolerancji, najpierw te szopki z Rodzic A i Rodzic B, a teraz to.
Shaunri - Pon 20 Sie, 2007 21:56
Temat postu:
A jakie ma znaczenie ile ludzie odwiedza kościoły? Polska to kraj katolicki : )

Dlatego cieszę się że w Polsce tolerancji nie ma i miejmy nadzieję nie będzie : )
nasty_girl - Pon 20 Sie, 2007 22:10
Temat postu:
Ja myślałam, że chociaż powrócą do utrzymywania złudzeń..
Słupek - Pon 20 Sie, 2007 22:23
Temat postu:
Cytat:
A jakie ma znaczenie ile ludzie odwiedza kościoły? Polska to kraj katolicki : )

Jestem przekonany, że kiedy będę umierał, Polska będzie krajem równie katolickim co teraz Czechy (zakładam, że jeszcze trochę pożyję biggrin).
Shaunri napisał/a:
Dlatego cieszę się że w Polsce tolerancji nie ma i miejmy nadzieję nie będzie : )

Istnieje subtelna różnica między tolerancją (w sensie słownikowym), a prześladowaniem ogółu przez różne dziwne mniejszości (feministki, lewaccy homoseksualiści, muzułmanie).
Shaunri - Wto 21 Sie, 2007 11:09
Temat postu:
Istnieje subtelna różnica między tolerancją (w sensie słownikowym), a prześladowaniem ogółu przez różne dziwne mniejszości (feministki, lewaccy homoseksualiści, muzułmanie).

Ale wierz mi że dzisiaj pod to podkłada się "tolerancję" - co oczywiście bardzo mi się nie podoba. : )
Monik - Sro 22 Sie, 2007 10:10
Temat postu:
ewamarchewa napisał/a:
No i właśnie rząd akceptuje, ale Trybunał i tak to wszystko anuluje. I religia nie będzie wliczana do średniej, jestem tego prawie pewna.

No i jednak się mylisz. Od tego roku religia będzie wliczać się do średniej.
Legutko chciał to zmienić, ale jakiś ksiądz (na wyższym stanowisku duchownym ;p, nie pamiętam czym on był) miał wąty no i religia została.
Kurde... =='
Słupek - Sro 22 Sie, 2007 10:58
Temat postu:
Nie "jakiś ksiądz", tylko co bardziej znani biskupi - Głódź, Dziwisz, a nawet uchodzący za liberalnego Życiński.
Monik - Sro 22 Sie, 2007 11:06
Temat postu:
Słupek napisał/a:
Nie "jakiś ksiądz", tylko co bardziej znani biskupi - Głódź, Dziwisz, a nawet uchodzący za liberalnego Życiński.

Nie mogłam sobie przypomnieć tego wyrazu "biskup" ;] Czytałam właśnie o tym o nazwisku Głódź, a z racji, że słyszałam o nim pierwszy raz, nie zapamiętałam nazwiska.
Anonymous - Sro 22 Sie, 2007 23:06
Temat postu:
Uczyć się do religii... Jak zacznie cisnąć ten katabas to marnie...
Słupek - Sro 22 Sie, 2007 23:08
Temat postu:
Zawsze możesz się wypisać.
Monik - Czw 23 Sie, 2007 11:23
Temat postu:
Słupek napisał/a:
Zawsze możesz się wypisać.

Tak, zwłaszcza jak jest się katolikiem to można wypisać się z religii Smile
A nawet gdyby się chciało, to nie zawsze rodzice mogą na to pozwolić. Tak, wiadomo, że to nasza przyszłość, nasze wyznanie i nasza sprawa, ale nie do każdych (nawet powiedziałabym, że do większości) rodziców to może dotrzeć.
Słupek - Czw 23 Sie, 2007 12:07
Temat postu:
Cytat:
Tak, zwłaszcza jak jest się katolikiem to można wypisać się z religii

Każdy ma prawo, nawet dewota.
Monik napisał/a:
A nawet gdyby się chciało, to nie zawsze rodzice mogą na to pozwolić.

Trzeba umieć walczyć o swoje, bo inaczej całe życie ktoś będzie cię dymać.

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group