nasty_girl napisał/a: |
papież, no jednak ma to jakieś wartości |
Słupek napisał/a: | ||
Nie czytałem, ale słyszałem, że literacko dość słabe. O moim zdaniu co do jego poglądów nie będę pisał, bo to temat na dłuższą dyskusję. Powiem tylko tyle, że w moim odczuciu to zamach na świeckość szkolnictwa. |
Marcia tu nie chodzi o samą wiarę, przecież przerabiamy biblię |
AŚKA napisał/a: |
jeszcze trzeba dodać dodatkową lekcję religii, albo nawet 2!! |
AŚKA napisał/a: |
i oczywiście lekcja patriotyzmu to podstawa! |
on to by się z życia publicznego wycofał.. |
Cytat: |
Na dzisiejszej konferencji Giertych powiedział, że Jan Dobraczyński należy do kanonu literatury światowej. - Był tłumaczony chyba na więcej języków niż Gombrowicz - dodał minister.
Szef resortu edukacji dodał, że w jego opinii wśród lektur obowiązkowych powinny znaleźć się również biografie Jana Pawła II i książki jego autorstwa. Minister wyjaśnił, że brak wiedzy na temat polskiego papieża wśród młodych ludzi byłby - w kontekście naszej historii - przekłamaniem. |
Akacja12 napisał/a: |
AŚKA, masz całkowitą rację! (; |
Shaunri napisał/a: |
Można ich przeczytać w zaciszu domowym, bo i kto broni, ale zaśmiecać tym spis lektur maturalnych? |
Nie można jedynie dokładać do programu nic od niego nie odejmując, powoli, coraz wcześniej w szkolnictwie wchodzą języki, informatyka, a i z matematyki za kilka lat całki będą w podstawówce - Duży, duży błąd. |
Był tłumaczony chyba na więcej języków niż Gombrowicz |
Giertych po raz kolejny zapowiedział w sobotę, że w kanonie lektur muszą się znaleźć cztery książki Sienkiewicza: "W pustyni i w puszczy", "Potop", "Krzyżacy" i "Quo vadis". - Dlatego ten autor, bo zbudował nowoczesny polski patriotyzm. Jego książki stanowią tak istotny element kultury, że nawet posługiwanie się językiem polskim bez znajomości tych książek byłoby niezrozumiałe - tłumaczył Giertych. |
No i tu
właśnie jak klin wcinają się przedmioty typu PO, WF, plastyka, muzyka, śpiew i tak dalej. |
Co chcę przez to powiedzieć? Że wbrew pozorom działania Giertycha (Chociaż czasem nietrafione) prowadzą w dobrą stronę. |
Nie jestem pewien, ale jeśli dobrze mi się wydaje, to większą ilość zastąpiona mniejszą - i lżejszymi. |
pisać idealnie poprawnie |
I z każdej z tych dziedzin byle dzieciak jest w stanie mnie zagiąć. |
Wam to by się akurat przydało : ) |
Przeczytałem "Trans-Atlantyk" Witolda Gombrowicza dopiero trzy miesiące temu, gdy dowiedziałem się, że to jest lektura obowiązkowa. Byłem przerażony, gdy zobaczyłem co tam jest napisane - powiedział Roman Giertych na spotkaniu z dziennikarzami.
Minister edukacji powiedział, że porównywanie Gombrowicza i Henryka Sienkiewicza to absurd, ponieważ Sienkiewicz stoi na dużo wyższym poziomie. Przyznał również, że "Trylogię" przeczytał kilkanaście razy. Lider LPR powiedział również, że jedyną osobą, która w państwie jest przeciwko obecności Sienkiewicza w kanonie lektur jest Adam Michnik, ponieważ chce kreować antypatriotyczną i trockistowską wizję Polski. - Z tego samego powodu promuje Gombrowicza, ponieważ jest wrogi Polsce - powiedział Giertych. Źródło: http://wiadomosci.onet.pl/1546868,11,1,1,item.html |
Słupek napisał/a: |
3 x Z, |
Jeśli chcesz, to i w podstawówce przerobisz materiał liceum - Tylko po co? Kształcenie w Polsce stoi na kolosalnie wysokim poziomie. Każdy Polak ma obowiązek wiedzieć w szkole podstawowej gdzie jest jakie państwo, jaka jest jego stolica, ma obowiązek znać angielski, pisać idealnie poprawnie, z historii Polski być perfecto, a z biologii znać cykl rozwojowy kwiatka polnego - I z każdej z tych dziedzin byle dzieciak jest w stanie mnie zagiąć. |
O to chodzi żeby ludzie byli mądrzy, oczytani i wiedzieli dużo na wiele dziedzin, bo ciemnym tłumem dobrze się rządzi, ale nic on nie osiągnie... |
Tolerancja? Och nie, akurat nasi politycy mają w tej kwestii głowy na karku i idą w bardzo dobrą - homofobiczną - stronę. Oby jak najdłużej udało się ustrzec masowej tolerancji.
|
Inaczej mówiąc: zezwolenie ludziom którym wydaje się że są inni na pokazywanie światu jak bardzo są inni, oraz zmuszenie ludzi, by tą inność akceptowali. |
i Ave za to. |
Posłuszmy się przykładem homosekualistów - czy sądzisz że oni za wszelką cene chcą pokazywać jacy są inni ? |
Ta starożytna myśl zainspirowała mnie do tego, aby wszystkie dotychczasowe lektury wyrzucić z kanonu i umieścić je w lamusie historii literatury. Jeśli dzieła są bezwartościowe, to ich miejsce jest właśnie w lamusie. Jeśli zaś te dzieła są wartościowe, to ludzie i tak je będą czytać, więc nie ma znaczenia, gdzie te utwory się znajdą: w kanonie czy w lamusie. (...) nic złego się nie stanie, jak wyrzucimy wszystko, a na zwolnione miejsce wprowadzimy same nowości, tzn. teksty, które nigdy nie były lekturami. |
No tak, tylko trzeba pamiętać o przygotowaniu do matury, w podstawówce, czy w gimnazjum można sobie pozwolić na "swoje", ale potem.. co z tego że przerobicie to co lepsze, skoro na maturze polegniecie? |